Een podcast over kennisspionage op Nederlandse universiteiten

Inlichtingendiensten waarschuwen voor spionage op universiteiten. Want het is niet de bedoeling dat high tech kennis van Nederlandse bodem in verkeerde handen valt. Maar hoe bescherm je kennis op een plek die juist bedoeld is om kennis te delen? En hoe bepaal je wie wel en niet te vertrouwen is? In Vriend of Vijand onderzoekt wetenschapsjournalist Saar Slegers de dilemma’s achter het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid. En ze vraagt zich af: wiens veiligheid staat hier eigenlijk op het spel?

over de makers

Regie, scenario en montage: Saar Slegers
Eindredactie: Huub Jaspers 
Productie: Vera Bachrach & Eefje Blankevoort (Prospektor), Ymke Kreiken & Nicoline Tania (VPRO)
Eindmix: Arno Peeters 
Dramaturgisch advies: Eefje Blankevoort
Muziek: Bram Kniest
Artwork: Sophia Twigt

Vriend of Vijand is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten en het Netherlands Institute for Advanced Study.

Saar Slegers


Saar Slegers is wetenschapsjournalist en radiomaker. Ze maakt podcasts en reportages voor onder andere NPO Radio 1, VPRO, NTR en HUMAN, zoals De Rode Draad (Bureau Buitenland, VPRO) en De Man en de Maan (DOCS, NTR). Voor De Man en de Maan kreeg ze de titel Meesterverteller van de Stichting Verhalende Journalistiek, won ze de Gouden Beitel en werd ze genomineerd voor de Prix Europa.

journalist aan het woord

Maker Saar Slegers vertelt over haar podcast: Vriend of Vijand. Hoe meer ze zich verdiept in het Nederlandse kennisveiligheidsbeleid, hoe meer ze zich realiseert dat het motto 'kennis delen, dan komen we verder' niet altijd meer geldt op universiteiten. Bang voor problemen of overtredingen weren universiteiten studenten uit bepaalde landen, zoals China en Iran, soms toch. Mag je discrimineren als de nationale veiligheid op het spel staat?

meer van Saar Slegers

podcasts en docs

bij Argos