Waar eindigt genade en begint de doodzonde?

Nieuwsuur heeft in 2017 een grote scoop. In de uitzending laat een man een wit poeder zien. De man is van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) en het poeder is volgens hem een humaan zelfdodingsmiddel. Ze noemen het Middel X. De aankondiging veroorzaakt veel aandacht. Het effect: een run op een zeer dodelijk middel. 

De mensen achter de CLW zien zichzelf als vrijheidsstrijders. Ze willen niet afhankelijk zijn van artsen, maar baas zijn over hun eigen dood. Maar hulp bij zelfdoding is strafbaar. En terwijl experts in twijfel trekken hoe humaan dit middel is, begint een groep leden Middel X te verkopen. En zo staan begin dit jaar zeven zeventigplussers voor de rechter voor het runnen van een criminele organisatie.

De podcast ‘Dolle Mina's van de dood’ is een reconstructie van hoe het zover heeft kunnen komen. Waar liggen de grenzen van hulp bij zelfdoding? Waar eindigt genade en begint de doodzonde?

over de maker

 

Hansje van de Beek in onderzoeksjournalist bij Argos. De afgelopen jaren maakte zij programma’s over medisch-ethische onderwerpen zoals euthanasie en hulp bij zelfdoding. Eerder maakte Hansje de driedelige podcast Dr. Bones over een serieleugenaar die zich voordoet als forensisch patholoog. 

 

Regie, scenario, research: Hansje van de Beek 
Hulp bij research: Michelle Salomons
Eindredactie: Nikki van der Westen
Storytelling advies: Katinka Baehr 
Productie: Nicoline Tania 
Techniek: Wederik De Backer
Artwork: Sophia Twigt 

meer van Hansje

afleveringen