Argos

De Tweede Kamer: een karige controleur van de regering

Waar lopen onze volksvertegenwoordigers tegenaan bij het controleren van de regering? Een kleine week voor de verkiezingen maakt Argos de balans op: Waar gaat het mis, waar kan het beter?

De Toeslagenaffaire heeft de schijnwerpers op het functioneren van de overheid gezet – óók van de Tweede Kamer. De regering houdt de Kamer informatie achter, maar het schuurt regelmatig ook tussen Kamerleden onderling – met name tussen parlementariërs van coalitie en oppositie. ‘Er wordt van coalitie-Kamerleden verwacht dat zij altijd het belang van de regering dienen. Dat is niet goed.’ En hoe goed zijn Kamerleden eigenlijk in die andere belangrijke kerntaak: wetten controleren? Uit onderzoek door onze collega's van Investico blijkt dat er tussen de dagelijkse relletjes door, maar weinig tijd overblijft voor het parlementaire ambacht.

Een reportage en een studiogesprek, met medewerking van Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Joël Voordewind (CU), oud-Kamerlid Keklik Yücel (PvdA), hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans en Karlijn Kuipers en Thomans Muntz van Investico.

 

Zaterdag 13 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Tweede Kamer weinig tijd en aandacht voor wetgeving

Kamerleden besteden steeds minder tijd en aandacht aan het controleren van nieuwe wetten. Dit blijkt uit een onderzoek van Investico en Argos. Debatten over wetgeving verhuizen van de plenaire zaal naar kleine commissie zaaltjes en daarmee het zicht erop ook. 

Online jagen op de kiezer in tijden van corona

Partijen kunnen met betaalde promotie op sociale media eenvoudig en heel gericht advertenties onder de aandacht brengen van voor hen interessante doelgroepen. Ook wel microtargeting genoemd. Hoe politieke partijen jagen op de kiezers tijdens campagnetijd lees je hier.

Tweede kamer buitenspel gezet door geheimhoudingplicht?

Een uitzending uit 2006 die nog immer actueel is. Vier (toenmalige) fractievoorzitters in de Tweede Kamer vertellen in Argos over een parlementair dilemma, Maxime Verhagen (CDA), Wouter Bos (PvdA), Jan Marijnissen (SP) en Femke Halsema (Groen Links). Hoe gaan zij om met vertrouwelijke informatie die ze van de regering krijgen? Hoe verhoudt de geheimhouding zich tot de taak van het parlement om de regering in het openbaar te controleren? Of gebruikt de regering vertrouwelijkheid ook om het parlementaire debat bij lastige kwesties te omzeilen en de oppositie de mond te snoeren?