Argos

Gas d'r op

Sinds in Den Haag de beslissing viel om niet langer gas uit Groningen op te pompen, wordt volop ingezet om op grote schaal elders in het land kleine gasvelden leeg te halen. Maar het verzet groeit. Burgers en lokale bestuurders zitten opnieuw klem in het belangenspel van Den Haag en de energie-industrie. Zoals door Carolien en Leo, die langzaam ontdekken in welk schaakspel ze zijn beland. Ook bij de gemeenten en provincie wordt de weerstand alsmaar groter.

Door: Nina van Raay en Geertjan Lassche

Argos volgt een Friese wethouder, met een verleden bij multinationals, die denkt een stok tussen de spaken te kunnen steken van de gaswinnaar. Hij zegt kostte wat het kost het laatste snippertje natuurgebied in zijn gemeente te willen beschermen. En de burgemeester in het Drentse dorpje Ekehaar, die strijdt voor de rechten van zijn mensen met schade. En dan is er nog een bestuursorgaan dat zich verzet, waar veel hoop op is gevestigd. Maar maken zij wel een kans?

Argos ontdekte dat het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen Economische Zaken) en onder andere een Canadese gaswinner wel erg veel gezamenlijke belangen hebben. Kan de minister nog terug? Of zet ook zij kostte wat het kost door.

zo. 29 september, 22.50u, NPO2

Argos op tv

Argos is er naast radio en online ook op tv. De redactie onderzoekt verschillende onderwerpen met maatschappelijke impact. Ook op tv staat Argos garant voor journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

Abonneer je op de Argos-nieuwsbrief

En ontvang om de week onze nieuwste onthullingen en de ervaringen van onze onderzoeksjournalisten in jouw mail. Abonneer je hier

sprekers

Leo

Bewoner omgeving geplande gaswinning

Carolien

Bewoner omgeving geplande gaswinning

Tom van der Lee

voorzitter parlementaire enquete Groningen / Kamerlid GroenLinks - PvdA

Ir. Marcel van Opzeeland

Wethouder Opsterland 

Remco van Maurik

Dagelijks bestuur Waterschap Friesland

Anno Wietze Hiemstra

Burgemeester Aa & Hunze

meer van Argos TV

Vriend van Volkert

Wie hielp Volkert van der G. aan het pistool waarmee hij de aanslag op Pim Fortuyn pleegde? Die vraag kent na ruim twee decennia nog steeds geen bevredigend antwoord. Journalist Eric Arends kreeg een vertrouwelijk politierapport in handen, met daarin opzienbarende details over een bijzondere verdachte. Arends probeert uit te zoeken wie deze man is en welke rol hij speelde in het leven van Volkert van der G.

Dorp onder het stof

In het Zeeuwse dorp Sluiskil wonen inwoners pal tegenover de zware industrie, met aanhoudende overlast als gevolg. Ze klagen onder meer over stof dat over het dorp waait, van hoge bergen verbrandingsassen die liggen opgeslagen in de buitenlucht. Argos ontdekte hoe één regel uit een nieuwe wet deze overlast in een klap zou kunnen wegnemen.

Het ongehoorde kind

In Nederland hebben we jeugdzorg voor kinderen met wie het niet goed gaat. Omdat ze vastlopen op school, of ouders hebben die in een moeilijke scheiding liggen. Of omdat ze hele nare dingen hebben meegemaakt. Maar wat als je ouders de Nederlandse taal nog niet spreken? En de mensen die je moeten helpen jou en je ouders niet verstaan?

Een stal vol

Terwijl Nederland een enorme operatie uitvoert voor natuurherstel en stikstofreductie, groeit op sommige plekken de veestapel juist. Ook vlak naast de meest kwetsbare natuurgebieden. Argos ontdekte dat dit zelfs een gevólg is van het ongewisse stikstofbeleid van de overheid.

Wie praat die gaat

Diversiteit is voor de politie “pure noodzaak”, zei de politie vorig jaar bij de lancering van een campagne om meer ‘diverse’ agenten te werven. Hoe waarachtig is die boodschap? De ervaringen van Bilal Addou staan er haaks op. Hij is belijdend moslim en ruim tien jaar agent. Vanaf de start van zijn carrière ervaart hij discriminerende opmerkingen. Hij voelt zich steeds meer buitenstaander onder zijn collega’s. Wanneer hij zijn ervaringen deelt met de hoogste politiebaas, Erik Akerboom, komt het conflict in een stroomversnelling.

Het kind van de rekening

Benito groeide op in een gezinshuis, maar het was er onveilig. Hij spande een zaak aan voor het Tuchtcollege van de Jeugdzorg, om te voorkomen dat meer kinderen hetzelfde zou overkomen. Maar wat er toen gebeurde, had niemand voor mogelijk gehouden.

Het laatste kwartier van Sammy

Drie jaar geleden komt de Duitse fitness-influencer Sammy (23) in Amsterdam om het leven door politiekogels. De agenten die Sammy doodschieten worden niet vervolgd. Het was noodweer, zegt het OM, omdat Sammy in de laatste momenten van zijn leven een ‘onmiddellijk dreigend gevaar’ vormde voor de agenten. Maar klopt die conclusie wel?

Het geheim van de spreekkamer

Sinds 1 juli worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de persoonlijke gegevens van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland verzameld. Bij de totstandkoming van deze maatregel zijn grote fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek van Argos. Een groep bezorgde zorgverleners heeft een rechtszaak aangespannen om de maatregel ongedaan te krijgen.