Dat het waterschap dit beleid nu officieel instelt kent een voorgeschiedenis. De afgelopen jaren heeft het Wetterskip Fryslân namelijk zelf het waterpeil laten zakken, zodat de landbouwgrond langere periodes in het jaar door boeren gebruikt kan worden. Gevolg: bodemdaling. Nu komt het waterschap daar dus van terug. Dagelijks bestuurder Remco van Maurik: “Friesland is een badkuip. Met op het laagst gelegen punt de veengrond. Door het waterpeil te verlagen verdroogt de toch al kwetsbare veenlaag en deze krimpt nog meer in. Normaal gesproken laten wij dan het waterpeil weer zakken, maar dat gaan wij niet meer doen. Want de schade aan de bodem is onherstelbaar. Wij zijn daar nu echt wel van teruggekomen”.
Sterker nog, de afgelopen tijd heeft het waterschap juist hard gewerkt aan beleid om het waterpeil te verhogen en de bodem niet verder schade toe te brengen. En dat was best een opgave: “Samen met agrariërs en natuurbeheerders zijn nu afspraken gemaakt. Dat was een proces dat jaren heeft gekost. Je kunt je voorstellen dat verschillende partijen dat niet leuk vonden.” Toch staan nu in Friesland de neuzen dezelfde kant op. “In onze brede coalitie, waar ook de BBB en GroenLinks/PvdA zitten, zijn we overeengekomen om niet meer mee te werken aan die bodemdaling. En dus niet aan gaswinning.”
Maar dat heeft potentieel grote consequenties voor de plannen van het kabinet om juist te versnellen met het leeghalen van de kleine gasvelden.