5. Wat is de rol van het Koninklijk Huis geweest in de zaak-Poch?
Verreweg de spannendste vraag in deze affaire. Er speelden in de zaak-Poch ‘hogere belangen’. Dat verklaarde de onlangs overleden oud-directeur van Transavia, Michiel Meijer, onder ede tegenover de rechter. Er speelden hogere belangen, hoorde ook emeritus hoogleraar Theo van Boven uit Argentijnse diplomatieke kring. Die hogere belangen hadden te maken met de positie van het Koninklijk Huis.
Alles zou samenhangen met die andere spraakmakende zaak: het verleden van Jorge Zorreguieta, de vader van toen nog prinses Máxima. Als minister in het regime van generaal Videla was Zorreguieta medeverantwoordelijk voor de misdaden van de junta, zeggen critici. Zij deden in Nederland twee keer aangifte tegen hem, maar beide keren zag het Openbaar Ministerie af van strafvervolging. Dáárom wilde Nederland waarschijnlijk liever niet dat Poch in Nederland zou worden vervolgd, vermoedt emeritus hoogleraar Van Boven. Dit zou immers meteen hebben geleid tot protest van mensen die vinden dat Nederland met twee maten meet: de piloot komt voor de rechter maar de vader van de toekomstige koningin krijgt vrije doorgang.
Lange tijd kon de betrokkenheid van het Koninklijk Huis worden afgedaan als hersenspinsels van wantrouwige geesten. Totdat VPRO-programma Bureau Buitenland en RTL Nieuws dit voorjaar inzage kregen in een vertrouwelijk politiedocument. Daarin schrijft de Nederlandse politieliaison in Zuid-Amerika dat het Koninklijk Huis al in een vroeg stadium op de hoogte was van het strafrechtelijk onderzoek naar Poch. Uit de datum van het document valt af te leiden dat Willem-Alexander en Maxima al eind 2007, begin 2008 zijn geïnformeerd – toen de politie de zaak nog maar net serieus had opgepakt en zelfs de latere getuigen nog van niets wisten.
De Tweede Kamer wil dit politieverslag hebben, om te kunnen controleren wat de precieze rol van het Koningshuis in deze zaak is. Maar al maanden weigert minister Grapperhaus dit stuk aan de Kamer te geven. Zelfs een aangenomen motie waarin de Kamer een beroep doet op artikel 68 van de Grondwet (een artikel dat de minister verplicht om het parlement de gevraagde documenten te geven) brengt Grapperhaus niet in beweging. De Commissie Dossier J.A. Poch (in de volksmond: de commissie-Machielse, genoemd naar de voorzitter, oud-advocaat-generaal Ad Machielse) heeft het politieverslag wel onder ogen gehad. Mogelijk kan zij precies vertellen of er hogere belangen in het spel waren, en welke rol die hebben gespeeld in deze hachelijke affaire.