Gravendeel is als orchidoloog verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden, hét onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. We spreken haar in de collectie economische botanie. Een gigantische gekoelde ruimte van meer dan tweehonderd vierkante meter, met rijen en rijen aan stellages vol glazen potten en flesjes. Zo’n twaalfduizend collecties, bestaande uit onderdelen van planten: zaden, pitten, noten, wortels en stukjes bast, vaak van beschermde of bedreigde soorten.
'De handel in orchideeënknollen is vele malen groter en veel minder duurzaam dan gedacht', aldus Gravendeel. Ze heeft net een grootschalig wetenschappelijk onderzoek afgerond naar de illegale internethandel in salep, een poeder dat gemaakt wordt uit vermalen orchideeënknollen. Het is populair in onder meer Turkije, Griekenland en Iran, waar het als grondstof wordt verwerkt in koffie of ijsjes.
Om zicht te krijgen op de omvang van deze handel noteerde Gravendeel en haar promovendus Susanne Masters een jaar lang elke twee weken het aanbod op een aantal grote internationale veilingsites. 'Wat is er verkocht, waarvandaan, hoeveel gram, waar is het naar toe gegaan en hoeveel geld is er mee verdiend?' En wat blijkt: 'De verkopers zitten over de hele wereld. En de producten gaan ook de hele wereld over.' En ja, ook de Nederlandse consument kan ook zonder problemen salep kopen. 'Het wordt niet in beslag genomen.'