Psychologen en psychiaters zijn verplicht informatie uit de gesprekken te gebruiken om een vragenlijst in te vullen die gaat over samen zo’n 800.000 mensen die zorg ontvangen. Is er sprake van opzettelijke zelfverwonding (suïcidepogingen, gedachten over suïcide, automutilatie) of problematisch alcohol- of drugsgebruik? Zijn er seksuele problemen? Deze antwoorden op de HoNOS+-vragenlijst gaan naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Bij de totstandkoming van deze maatregel zijn ook al grote fouten gemaakt, zo bleek eerder al uit onderzoek van Argos.
Mailwisseling
Het delen van de gegevens gebeurde vaak zonder dat mensen hiervan op de hoogte waren. Cliënten die daar wel kennis van namen, konden vanaf juni dit jaar een privacyverklaring tekenen. Toch zorgt dit er niet voor dat de gegevens niet verwerkt worden, zo stelt MIND na eigen onderzoek.
In een mailwisseling tussen MIND en de NZa, die is ingezien door Argos, is duidelijk geworden dat mensen ook achteraf niet meer kunnen voorkomen dat hun gegevens worden gedeeld. Zodra de gegevens zijn opgestuurd door de behandelaar, zijn deze niet meer uit de dataset te halen.