Twee leidinggevenden van het Team Criminele Inlichtingen van de Landelijke Eenheid van de politie zijn niet schuldig aan plichtsverzuim en krijgen geen straf. Ze krijgen wel een andere functie. Argos berichtte vorig jaar over grote onrust bij de afdeling.

Naar drie leidinggevenden was een intern disciplinair onderzoek gestart, nadat liefst veertien teamleden een klacht hadden ingediend. Het onderzoek naar de derde leidinggevende is nog niet klaar, laat een woordvoerder weten. Van de andere twee leidinggevenden heeft er inmiddels een andere functie, terwijl de andere zich hier op oriënteert. De politie laat weten dat er ‘aandacht en zorg is voor zowel de betrokkenen in het onderzoek als ook de medewerkers in het team’. 

Argos berichtte begin november over onrust en mogelijke misstanden bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) bij de Landelijke Eenheid. Deze heimelijk opererende en afgeschermde afdeling spreekt met informanten die kennis hebben over criminele organisaties. Medewerkers stoorden zich aan de manier van leidinggeven en spraken van een verziekte werksfeer. 

Uit gesprekken met betrokkenen en inzage in interne documenten bleek dat er bij het TCI al langere tijd problemen zijn. Leidinggevenden zouden misstanden hebben afgedekt en elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden. Ook klonk het dat klachten niet waren opgepakt en problemen niet opgelost, met verstoorde verhoudingen en wantrouwen tot gevolg. 

De gewelddadige dood van twee informanten was een van de kwesties. Hoewel dit al eerder was onderzocht, was de vrees niet weggenomen dat hier mogelijk fouten door de politie aan vooraf waren gegaan. Inmiddels kijkt de Inspectie Justitie en Veiligheid naar deze kwestie. 

Afbeelding invoegen via tekst

Na de berichtgeving door Argos kwamen er meer problemen bij de Landelijke Eenheid aan het licht. Zo berichtte NRC Handelsblad over onrust bij het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum (LIRC). Ook bleken er vergelijkbare problemen te spelen bij de afdeling Afgeschermde Operaties van de Dienst Landelijke Operationele Samenwerking (DLOS). Hier houdt men zich bijvoorbeeld bezig met werken onder dekmantel en getuigenbescherming. 

TCI en LIRC vallen beide onder de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) van de Landelijke Eenheid. Het hoofd van deze organisatie, Henk Bril, is onlangs vertrokken. ‘De aanhoudende onrust binnen de dienst heeft zijn beslissing om terug te treden versneld’, aldus de verklaring hierover in februari.  Eerder waren er al drie leidinggevenden van het LIRC overgeplaatst, vanwege steeds verder toenemende onrust. Het totaal aantal leidinggevenden dat is overgeplaatst of een andere functie krijgt komt daarmee op zes. 

Naar de problemen bij de afdelingen van de Landelijke Eenheid lopen nog twee andere onderzoeken. De Inspectie Veiligheid en Justitie kijkt naar het functioneren en adviesbureau KPMG naar de cultuur binnen de organisatie. 

‘De eenheidsleiding ziet de uitkomsten en adviezen van beide onderzoeken met vertrouwen tegemoet en gaat de uitkomsten aangrijpen om waar nodig duurzaam te werken aan verbetering’, aldus een woordvoerder. 

Tussenkop

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.

Hier verwijzen naar relevante artikelen/uitzendingen/dossiers