Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Dit jaar spoelt de Maand van de Geschiedenis terug rond het thema Geluk. VPRO sluit hierop aan op tv, op de radio en online.

OVT

Elke zondag tussen 10.00 - 12.00 uur op NPO Radio 1

In de Maand van de Geschiedenis zendt VPRO's geschiedenisprogramma OVT vijf keer live uit vanaf historierijke locaties in Nederland.

1 oktober: Openluchtmuseum in Arnhem

Op 1 oktober komt OVT rechtstreeks vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem, initiatiefnemer van de Maand van de Geschiedenis. Met onder andere de essayist van de Maand van de Geschiedenis Herman Pleij, columnist Nelleke Noordervliet, live muziek verzorgd door de Konrad Koselleck Big Band met hun project Echo's van de Bijlmerramp en Jacques Meerman over de geschiedenis van de hutspot. Lees hiernaast meer over de tentoonstelling van de Nederlandse geschiedenis in het Openluchtmuseum.

8 oktober: het Academiegebouw in Utrecht

Op 8 oktober staat de uitzending vanuit het Academiegebouw in Utrecht in het teken van het project Het kasboekje van Nederland.

15 oktober: Diergaarde Blijdorp

Op 15 oktober wordt uitgezonden vanuit de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp, die 160 jaar bestaat. Lees hiernaast meer over de geschiedenis van de dierentuin.

22 oktober: Beeld en geluid

Op 22 oktober komt de jubileumuitzending – OVT bestaat 25 jaar – vanuit het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum. In deze feestelijke jubileumuitzending reist OVT terug naar geboortejaar 1992 – hetzelfde jaar waarin de vermaarde filosoof Francis Fukuyama de Geschiedenis met een grote G dood verklaarde.

Wat dreef Fukuyama tot zijn controversiële werk Het einde van de geschiedenis en de laatste mens? En wat is ervan waar gebleken? OVT blikt terug op het jaar waarin de EU werd opgericht, de Sovjet-Unie net ten grave was gedragen en de vers gekozen Bill Clinton definitief een nieuwe liberale wereldorde leek in te luiden.

Daarnaast wagen historici zich aan een toekomstvoorspelling. Welk tijdperk zullen wij binnenkort betreden? Staan we op de rand van het Antropoceen? Vormen wij een onbeduidende spikkeltje in de rap uitdijende Big History? Of bevinden we ons op het scharnierpunt tussen Het Einde van de Witte Man en het hoopvolle Afrofuturisme?

29 oktober: uitreiking van de Libris Geschiedenisprijs 2017 in de Rode Hoed in Amsterdam

Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs is er een gesprek met de vijf genomineerden en met de jury en worden de juryrapporten voorgelezen.

Libris Geschiedenisprijs

Zondag 29 oktober vindt de uitreiking van de Libris Geschiedenisprijs 2017 plaats tijdens een uitzending van OVT. Voorafgaand aan de bekendmaking van de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs is er een gesprek met de vijf genomineerden en met de jury en worden de juryrapporten voorgelezen. Op de site van OVT worden de genomineerden aan je voorgesteld.

de genomineerden

Martin Bossenbroek
Craig Harline
Ewoud Kieft
Luc Panhuysen
Carolijn Visser

Andere Tijden (VPRO/NTR)

7 oktober: De vele gezichten van Mata Hari

Exotische danseres, maîtresse, spionne. Het waren rollen die de Friese Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari, in het begin van de twintigste eeuw met verve speelde. Ze was 42 toen ze honderd jaar geleden voor een Frans vuurpeloton de dood vond, op 15 oktober 1917. Haar turbulente leven werd daarna op vele manieren vereeuwigd. In deze aflevering van Andere Tijden is er met name aandacht voor een speelfilm die nooit werd afgemaakt. Voor het eerst laat Andere Tijden nu eerder verloren gewaande opnames zien.

7 oktober, 21.20 uur, NPO2

presentator Hans Goedkoop

16 oktober: Andere Tijden Special

Op 25 oktober a.s. is het precies 100 jaar geleden (1917) dat in Sint Petersburg de Oktoberrevolutie plaatsvond. Daarmee komt een eind aan het eeuwenlange tsarenbewind van de familie Romanov. Vanaf nu is de Communistische partij aan de macht. Het is de eerste revolutie in de wereldgeschiedenis die is gefilmd. En verfilmd, in 1927, door de beroemde Russische regisseur Eisenstein. Michel Krielaars is Rusland-historicus en oud NRC-correspondent in Moskou. Hij bekijkt de beelden en onderzoekt in hoeverre deze een betrouwbaar beeld geven van de werkelijke gebeurtenissen.

16 oktober, 21.00 uur, NPO2 .

Andere Tijden in het dorp

In de Maand van de Geschiedenis verschijnt het boek Andere Tijden in het dorp over het schijnbaar gelukkige dorpsleven van toen en hoe dat veranderde. Het boek onder redactie van Marchien den Hertog is gebaseerd op tien uitzendingen van het geschiedenisprogramma, waaronder de special Van doarp en durp (2016). In tien hoofdstukken wordt verhaald hoe het platteland in de vorige eeuw ingrijpend is veranderd.

essay van Herman Pleij over geluk

Andere Tijden in het dorp

Bij de Maand van de Geschiedenis hoort een essay waarin een prominente auteur de discussie over het thema van de maand aanzwengelt. Dit jaar is het thema: geluk. Herman Pleij, emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde, schreef het essay Geluk!? Van hemelse gave tot hebbeding. Lees meer in de VPRO Gids.