Lekker lenen?

Hallo DUO?!?

Als student - en ook als oud-student - heb je veel te maken met DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat is degene die je misschien nog je studiebeurs gaf, bij wie je kunt lenen en aan wie je nog jaren vast kunt zitten omdat je die lening natuurlijk ook nog terug moet betalen. Maar hoe goed is DUO in het voorlichten van die studenten en oud-studenten?

De Nationale ombudsman was vorig jaar nogal kritisch op de communicatie van DUO. Het zou niet genoeg aansluiten bij de leefwereld van de student. DUO zou te onpersoonlijk en te ambtelijk communiceren. Het gevolg: de studieschuld van studenten lopen onnodig op en DUO stuurde in 2015 maar liefst 140.000 keer een deurwaarder op pad om deze schulden te innen. Meer weten? Klik hiernaast voor het rapport.

De Nationale Ombudsman kijkt alleen naar oud-studenten, maar Meike vraagt zich af: hoe zit het met de communicatie van DUO richting studenten die nu aan het lenen zijn? Want dat is natuurlijk minstens zo belangrijk. Meike gaat op zoek naar het antwoord bij studenten, deskundigen en studentenorganisaties.

Met: Job en Kees (studenten), Tamara Madern (lector schuldpreventie) en Bob van Soolingen (Interstedelijk Studentenoverleg, ISO).

Ook op Twitter wordt geklaagd

Er wordt in ieder geval altijd genoeg geklaagd over DUO, bijvoorbeeld over de lange wachtrij aan de telefoon.

Wat weet jij over studieschuld?

Slechts vier procent van de studenten kent alle regels rondom studieschuld. Dit blijkt uit een test van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Denk jij dat je het beter weet? Download dan de app en test je kennis aan het einde van Meike's reportage.

DUO op zwart

Let op: van 29 maart tot en met 30 april 2018 gaat DUO een paar weken op zwart. De systemen - die nog uit 1986 komen - worden eindelijk vernieuwd. Dus als je bijvoorbeeld de hoogte van je lening wil wijzigen in die periode, dan heb je pech.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.



Get it on Google Play