OVT

OVT 17 november 2024

Operatie Nachtwacht is van start. Na vijf jaar onderzoek begint het Rijksmuseum met de restauratie van Rembrandts beroemde schuttersstuk. Achter een glazen wand zullen conservatoren zich buigen over een monnikenwerk: de verwijdering van vernis. Esther van Duijn, restaurator van het Rijksmuseum, vertelt meer over de geschiedenis van de restauratie van De Nachtwacht.

Verder in OVT: sodomie in de Zuidelijke Nederlanden in de middeleeuwen, de geschiedenis van Nederlandse ontwikkelingshulp, een nieuwe documentaire over de nazi-filmregisseur Leni Riefenstahl en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Column van Abdelkader Benali

Deze week is de column van Abdelkader Benali.

De taal van het kabinet door Duitse bril

Abdelkader Benali praat aan de hand van zijn column verder met Annette Birschel, Nederland-correspondent voor Duitse media. Zij deed de afgelopen weken met stijgende verbazing verslag van ons nieuws en de historische verwijzingen die worden gebruikt. Zo sprak premier Schoof over een groep die 'moreel ontaard' is, terwijl het Duitse woord ‘Entartet’ iedereen doet denken aan het nationaalsocialisme. 

Nieuw licht op nazi-filmregisseur Riefenstahl

Ze is een pionier in de filmgeschiedenis, en de meest bekende regisseur van nazi-Duitsland: Leni Riefenstahl. Bekend en berucht om propaganda-films als Triumph des Willens uit 1935, en om haar weigering historische schuld te bekennen. En op dat laatste schijnt de nieuwe documentaire Riefenstahl een nieuw licht.

Geeft het nooit eerder vertoonde archiefmateriaal uit deze film ons een nieuw beeld van Leni Riefenstahl? Journalist Annette Birschel bekeek voor ons de film en vertelt.

Operatie Nachtwacht

Operatie Nachtwacht is van start. Na vijf jaar onderzoek begint het Rijksmuseum met de restauratie van Rembrandts beroemde schuttersstuk. Achter een glazen wand zullen conservatoren zich buigen over een monnikenwerk: de verwijdering van vernis

Dit is niet de eerste keer dat eraan De Nachtwacht wordt gesleuteld om het schilderij toekomstbestendig te maken. Van alcoholdamp tot bijenwas, verschillende restauratietechnieken zijn in de loop der tijd al gebruikt. Esther van Duijn, restaurator van het Rijksmuseum, vertelt meer over de geschiedenis van de restauratie van De Nachtwacht.

Historische korting op Nederlandse ontwikkelingshulp

De grootste bezuiniging op ontwikkelingshulp ooit is aanstaande. Om te beginnen wordt de overheidssubsidie voor hulporganisaties 1 miljard euro minder, zo kondigde verantwoordelijk PVV-minister Klever afgelopen week aan. 

Dirk-Jan Koch is hoogleraar internationale handel en ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit en vertelt over de geschiedenis van de ontwikkelingshulp in Nederland en zet de aangekondigde bezuinigingen in historisch perspectief. 

Historische boeken met Annelien de Dijn

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Annelien de Dijn. Zij bespreekt twee historische boeken:

  • Evelyn Roll, Pericallosa: Herinnering aan een verborgen verleden (vert. Goverdien Hauth-Grubben)

  • Jolande Withuis, Moeder, antimoeder

Sodomie in de Lage Landen

In 1460 werd Gerart de Jonckher in Mechelen op de brandstapel gezet vanwege zijn 'tegennatuurlijke zonden', oftewel sodomie. In de middeleeuwen was sodomie een groot taboe, maar toch wist iedereen wat het was. En nergens werd het zo vervolgd en tegelijkertijd als een taboe beschouwd als in de Zuidelijke Nederlanden, het huidige België.

Genderhistoricus Jonas Roelens van de Universiteit Gent schreef het boek De onuitspreekbare zonde over de vervolging van sodomie in de Zuidelijke Nederlanden in de middeleeuwen en is te gast.

Het Spoor Terug: Jan van Leiden en het einde der tijden #3

Dit is het bizarre, waargebeurde verhaal van wederdoper Jan van Leiden die het van kroegbaas to koning schopte.

In deze derde aflevering, Het nieuwe Jeruzalem, duiken we verder in het verhaal van Jan van Leiden en de wederdopers van Münster. De wederdopers grijpen de macht in de stad. Nu is het zaak om de stad zo snel mogelijk te zuiveren; iedereen wordt gedoopt. Jan Matthijs bereidt ondertussen een uitval op het leger van de bisschop voor. Want de eindtijd zal op Pasen 1534 aanbreken – of toch niet?

Deze podcastserie is gemaakt door Max Boogaard, in samenwerking met OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging naar aanleiding van de opera De Apocalyps over Jan van Leiden eerder dit jaar.