De eenzame strijd van Marie-Lys Bibeyran
Bij wijn denk je niet meteen aan pesticides. En toch werken de mensen in de wijnindustrie veelvuldig met vergif, ook in Frankrijk waar het meest gespoten wordt van heel Europa. Volgens Isabelle Baldi, epidemioloog aan de Universiteit van Bordeaux, hebben medewerkers in de wijnindustrie daarom een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker, alzheimer en parkinson. De Franse wijnboeren willen hier liever niets van weten, zeker in de Bordeauxstreek waar al sinds de 16e eeuw de meest exclusieve wijnen ter wereld vandaan komen. Denk maar aan flessen van Chateau Margaux en Chateau Mouton Rothschild die voor voor honderden euro’s per stuk over de toonbank gaan.Eén vrouw verzet zich tegen het veelvuldige gebruik van pesticiden in de wijnindustrie. Dat is Marie-Lys Bibeyran. Ze werkt net als haar hele familie al jaren op het land tussen de wijnranken. Verslaggever Julie van Traa maakte een reportage over haar eenzame strijd tegen het gif in het dorpje Lystrac-Medoc, niet ver van Bordeaux