In Europa draait door kijken Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit wekelijks naar alles wat Europa teistert, beweegt of beter maakt.
Overleeft Europa nog eens vier jaar Trump? Waar stopt de expansiedrift van Poetin? Wanneer bereiken Frankrijk en Duitsland weer rustiger vaarwater? En groeit Europa naar elkaar toe, of splijt het juist verder uiteen?
Daarom is dit dé podcast voor iedereen die Europa beter wil begrijpen. Elke donderdag is er een nieuwe aflevering.
podcast
Luister Bureau Buitenland op ieder gewenst tijdstip.
meer podcasts
luister ook deze Bureau Buitenland podcasts
Europa draait door
Waar is Sarah?
Rob Timmerman vaart de helft van het jaar op een reddingsschip op de Middellandse Zee, op zoek naar mensen in verdrinkingsnood. Met name één drenkeling houdt hem nog dagelijks bezig: de pasgeboren baby Sarah. Wat is er van haar geworden?
Radiomaker Laura Stek vraagt zich op haar beurt af: waarom wil Rob het inmiddels zeven jaar oude meisje vinden? De zesdelige podcastserie Waar is Sarah? is een persoonlijke zoektocht naar houvast, binnen het grote verhaal van ons Europese migratiebeleid.
Winnaar van de Dutch Podcast Award 2024.
De rode draad
China is razendsnel opgeklommen tot wereldmacht. En als het aan leider Xi Jinping ligt, blijft het daar niet bij. Hij heeft grootse plannen voor de toekomst: in 2025 moet China wereldwijd marktleider zijn in de high tech industrie, in 2049 moet het het machtigste leger ter wereld hebben en in 2060 moet China CO2 neutraal zijn. Het zijn plannen die wij niet kunnen negeren. Want wat er in China gebeurt, heeft directe gevolgen voor Europa.
Generatie Merkel
Duitsland neemt na zestien jaar afscheid van Angela Merkel. Hoe kijkt vooral de jongere generatie Duitsers op haar terug? En wat zien zij als de grote vragen voor de toekomst? VPRO-presentator Sophie Derkzen gaat op pad. Met jonge Duitsers en Duitsland-kenners spreekt ze over thema’s als klimaat, migratie, economie en emancipatie. Generatie Merkel is een zesdelige podcast over de erfenis van 'Mutti'.
Stad in oorlog
Een jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Charkiv, de tweede stad van het land en op steenworp afstand van de Russische grens, werd zwaar getroffen en vertelt haar eigen verhaal. Wat heeft de oorlog gedaan met haarzelf en met haar bewoners? Hoe overleeft bijvoorbeeld de medewerker van de plantsoenendienst deze oorlogstijd, of de vrouw met 17 katten?
VPRO-correspondent Michiel Driebergen maakte samen met Bureau Buitenland-redacteur Edwin Koopman de vierdelige podcast ‘Stad in Oorlog’ voor NPO Radio 1. Een indringend verslag van Charkiv, één jaar onder vuur.
De Arabische lente tien jaar later
Het is tien jaar geleden dat de ‘Arabische Lente’ plaatsvond. De zelfverbranding van de straatverkoper Mohammed Bouazizi uit Tunesië, vormde eind 2010 het begin van grootschalige protesten van vooral jonge mensen. Zij scandeerden uit volle borst de eerste zinnen van het inmiddels bekende Arabische gedicht "Als het volk vrijheid wil".