OVT

OVT 22 december 2024

Je ziet ze weer overal, in kerken, thuis onder de kerstboom of op het dorpsplein. De kerststal lijkt inmiddels meer cultureel dan religieus erfgoed. Wat is de betekenis van de verbeelding van Jezus' geboorte vroeger en nu? Religiewetenschapper Ernst van den Hemel verdiepte zich in de geschiedenis van de kerststal en is te gast.

Verder in OVT: de verborgen oorlogsvoering van de Russen, 'het perfecte recept', Robert Malthus over overbevolking, en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De verborgen oorlogsvoering van de Russen

Russische sabotage op Europese bodem neemt sterkt toe, zo concludeerde onderzoekers van universiteit Leiden deze week. Zo werd er bijvoorbeeld geknoeid met het drinkwater bij een militaire kazerne in Duitsland, werden postpakketjes met ontvlammende chemicaliën verzonden naar Groot-Brittannië en werden er, nadat Macron de inzet van Franse militairen in Oekraïne overwoog, doodskisten bij de Eifeltoren geplaatst.

Wat betekent deze verschuiving voor Nederland? En wat kunnen we leren vanuit de geschiedenis over de verborgen oorlogsvoering van de Russen? Te gast is militair-historicus Christ Klep.

Het perfecte recept

De Italiaan Pellegrino Artusi schreef De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten, en bracht dit in 1891 uit. Het werd een bestseller en staat in bijna heel Italië op de boekenplank. Wie was deze man, en hoe kwam het bestverkopende kookboek van Italië tot stand?

Saskia Balmaekers, schrijfster en oprichter van de blog Ciao tutti, schreef over hem Het perfecte recept, de eerste Nederlandse biografie in romanvorm. Ze is te gast.

Os, ezel, kribbe en mirre

Je ziet ze weer overal, in kerken, thuis onder de kerstboom of op het dorpsplein. De kerststal lijkt inmiddels meer cultureel dan religieus erfgoed. Wat is de betekenis van de verbeelding van Jezus’ geboorte vroeger en nu? Religiewetenschapper Ernst van den Hemel verdiepte zich in de geschiedenis van de kerststal en is te gast.

Robert Malthus over overbevolking

Minder vliegen, minder vlees, minder consumeren, groene energie. In discussies over het klimaat hebben we het vaak over dit soort onderwerpen. Maar over minder mensen hebben we het eigenlijk nooit. De nieuwe documentaire Over bevolking (VPRO) onderzoekt waarom en kijkt naar de gevolgen van de snelle bevolkingsgroei. 

Dit is niet de eerste keer dat deze gevolgen aan de kaak worden gesteld, weet historicus Geertje Dekkers. Al rond 1800 waarschuwde de Brit Robert Malthus voor overbevolking. Hoe moeten we zijn ideeën nu zien? Zijn ze achterhaald of inmiddels weer actueel geworden? Dekkers schreef een artikel over Malthus in het Historisch Nieuwsblad en is te gast. 

De documentaire Over bevolking is 23 december rond 20:30 op NPO2 en NPO start te zien.

De column van Micha Wertheim

Deze week is de column van Micha Wertheim.

Historische boeken met Nadia Bouras

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Nadia Bouras. Zij bespreekt drie historische boeken:

  • Jodenfetisj - Deborah Feldman
  • Je moest eens weten - Çiğdem Yüksel
  • Oroppa - Safae el Khannoussi

Het Spoor Terug: De Friese stilte

Waarom praten mensen op het Friese platteland zo weinig over geestelijke problemen? Historica en antropologe Anne-Goaitske Breteler schreef De laatste dagen van de dorpsgek, waarin ze een historische verklaring voor deze kwestie zoekt.

Daarover gaat de audiodocumentaire ‘De Friese Stilte’, gemaakt door Christianne Alvarado. Te horen zijn: Anne-Goaitske Breteler, psychiater in het Leeuwarden Medisch Centrum Alexander Keijzers, en Willem Weening van Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema.

Een triggerwaarschuwing: in deze documentaire wordt gepraat over zelfdoding. Luisteraars die daarover in gesprek willen kunnen anoniem bellen naar 113 of chatten via 113.nl