OVT

OVT 20 oktober 2024

Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT langs verschillende locaties in Nederland. Het thema is 'Echt nep', en daarom komt deze uitzending vanuit Museumpark Archeon. Dat staat vol met reconstructies van gebouwen en huisraad, op basis van archeologie. Ook worden er historische taferelen nagespeeld door acteurs. Wat is de waarde daarvan? Daarover archeoloog Yvonne Lammers en re-enactment-antropoloog Lize Zurné.

Verder: het Vrouwenkorps van het KNIL, echt neppe asielcrisis, Louis Armstrong in West-Friesland, wijnfraude, live-verslag vanuit het Archeon, nieuwe historische boeken en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De historische ervaring in het Archeon

Het Archeon is een archeologisch museumpark, met tientallen reconstructies van gebouwen, boerderijen en hutten die ooit in Nederland hebben gestaan. Er lopen zogenaamde Archeotolken rond, die verkleed en we lhet verleden naspelen. Re-enactment dus. Alles is erop gericht om de bezoeker een historische ervaring te bezorgen. Maar hoe doe je dat op een goede manier? En welke valkuilen zijn er bij zo’n aanpak? 

Te gast ziijn archeoloog Yvonne Lammers, die zich al meer dan 30 jaar bezighoudt met levende geschiedenis, experimentele archeologie en publieksbereik en visueel antropolooog Lise Zurné die promoveerde op re-enactment.

Het KNIL-vrouwenkorps in Saluut Batavia

Na de capitulatie van Japan wilde de Nederlandse regering weer de macht overnemen in Nederlands-Indië. Om zo snel mogelijk Nederlandse boots on the ground te krijgen werd het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger gestuurd.

Grotendeels ongewapend en piepjong vertrokken deze vrijwilligers vol vaderlandsliefde naar Nederlands-Indië, maar kwamen al snel in een desillusie terecht. Jorien Wallast, journalist, schreef het boek Saluut Batavia over het Vrouwenkorps van het KNIL.

OVT maakte eerder een tweedelig Spoor Terug over het Vrouwenkorps. De afleveringen zijn via de volgende links te beluisteren:

https://www.vpro.nl/programmas/ovt/speel~POMS_VPRO_208585~ovt~.html

https://www.vpro.nl/programmas/ovt/speel~POMS_VPRO_208709~ovt~.html

Echt neppe asielcrisis

Het thema van deze Maand van de Geschiedenis is Echt Nep. Dat lijkt zeer van toepassing op het nieuws van deze week over uitgeprocedeerde asielzoekers die het kabinet naar Oeganda zou willen sturen. Dat zei PVV-minister Klever in het Journaal, maar -zo ontdekten onze collega’s van Bureau Buitenland- Oeganda wist van niets.

Hoe dan ook, dit kabinet weet het onderwerp voortdurend actueel te houden en doet het voorkomen alsof alle problemen beginnen en eindigen bij het aantal vluchtelingen dat naar ons land komt. Welke paralellen zien we in de geschiedenis? Een gesprek met David de Boer, medesamensteller van het boek De Vluchtelingenrepubliek.

Louis Armstrong in West-Friesland

In 1959 trad jazzlegende Louis Armstrong op in het West-Friese plaatsje Blokker. De ouders van historica Jantine Swagerman waren erbij. Nu vroeg zij zich af: wat deed hij daar? Het antwoord brengt haar in de Koude Oorlog, waarin de Verenigde Staten allerlei manieren zochten om de hearts and minds van de wereld te veroveren. Ook in Nederland dus, en Armstrong was deel van dit charmeoffensief. Daarover gaat de nieuwe Radio 2 podcast Armstrong in Blokker.

Makers Jantine Swagerman en Marike Barendse zijn te gast, samen met trompettist Michael Varekamp.

Een échte Grand Cru of toch een slobberwijntje?

Deze week werd gemeld dat een oplichtersbende was opgepakt die zogenaamd zeer exclusieve flessen wijn verkocht, terwijl het in werkelijkheid om goedkope bocht ging. Deze wijnvervalsers haalden alles uit de kast om de etiketten van grote wijnhuizen identiek na te maken. En vroegen tot wel 15.000 euro voor deze nepflessen.

Gesjoemel met wijn is niets nieuws volgens wijnschrijver Harold Hamersma. Hij vertelt over de geschiedenis van wijnfraude.

Prehistorie in het Archeon

Overal in museumpark Archeon wordt de geschiedenis beleefd. Verslaggever Christianne Alvarado gaat in het park op zoek naar verhalen rond het Maand van de Geschiedenis-thema ‘Echt nep’. Leidt de beleving tot ‘echt’ historisch begrip? Archeotolk Dirk van Heusden neemt haar mee naar de prehistorie.

Romeinse tijd in het Archeon

Overal in museumpark Archeon wordt de geschiedenis beleefd. Verslaggever Christianne Alvarado gaat in het park op zoek naar verhalen rond het Maand van de Geschiedenis-thema ‘Echt nep’. Leidt de beleving tot ‘echt’ historisch begrip? Met archeotolk Sade Devilee gaat ze een Romeins badhuis in.

Middeleeuwse processie het Archeon

Overal in museumpark Archeon wordt de geschiedenis beleefd. Verslaggever Christianne Alvarado gaat in het park op zoek naar verhalen rond het Maand van de Geschiedenis-thema ‘Echt nep’. Leidt de beleving tot ‘echt’ historisch begrip? Ze praat met kloosterbroeder Bert Paardekooper.

Livemuziek: Michael Varekamp & band #1

De muziek is deze uitzending in handen van Michael Varekamp & The Louis Armstrong Celebration Band. Zij spelen het nummer Ain't misbehavin'. Varekamp is nu op tournee met de voorstelling LOUIS!, klik hier voor meer informatie.

 

Livemuziek: Michael Varekamp & band #2

De muziek is deze uitzending in handen van Michael Varekamp & The Louis Armstrong Celebration Band. Zij spelen het nummer Dippermouth Blues. Varekamp is nu op tournee met de voorstelling LOUIS!, klik hier voor meer informatie.

Livemuziek: Michael Varekamp & band #3

De muziek is deze uitzending in handen van Michael Varekamp & The Louis Armstrong Celebration Band. Zij spelen het nummer My Walking Stick. Varekamp is nu op tournee met de voorstelling LOUIS!, klik hier voor meer informatie.

 

Historische boeken met Nadia Bouras

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Nadia Bouras. Zij bespreekt drie historische boeken, waarvan de laatste genomineerd is voor de Libris Literatuur Prijs:

  • Hinke Piersma, Vergeet de trieste dagen
  • Martin Bossenbroek, Kolonialisme!
  • Jaap Cohen, De bolle Gogh 

Column van John Jansen van Galen

Deze week is de column van John Jansen van Galen.