Hoe maak je contact met een kind dat altijd in zichzelf is opgesloten? In de media spreekt Vrede regelmatig over haar zoon Charlie (15) met klassiek autisme en een verstandelijke beperking. Als moeder werd ze keihard geconfronteerd met zijn rugzakje: ‘Het is voor ons creatievelingen - mijn vriend is muzikant, ik ben actrice - een opgave. Er zijn optredens, voorstellingen, repetities en ons leven eromheen is een vrolijke chaos. Op de goede momenten lijkt het Charlie eigenlijk niet uit te maken. Maar de slechte momenten overheersen. De spanning thuis is om te snijden.’ verklaarde ze tegenover de Volkskrant.
Maar ze gaat de ‘opdracht’ aan, leert de positieve kant in te zien en maakt zich hard voor een positie in de maatschappij voor haar zoon. In 2016 maakt ze het theaterstuk Who’s afraid of Charlie Stevens?, want ‘de maatschappij is bang voor hem. (…) Ik hoop dat het stuk prikkelt om weer op een andere manier naar autisme te kijken. Dat het troost en herkenning biedt’.
Ook in Zomergasten is autisme een rode draad en neemt Vrede ons mee in de wereld van Charlie. Ze koos een fragment uit de documentaire Life, animated, een bekroond portret van de autistische Owen Suskind, met wie als klein jochie geen enkele communicatie mogelijk was. Tot de ouders ontdekten dat zijn zoon alle animatiefilms van Disney uit z'n hoofd kende, en op die manier toch contact wist te leggen. De film volgt de inmiddels jongvolwassen Owen, die op het punt staat zijn thuis te verlaten om begeleid te gaan wonen.
Volgens VPRO Cinema een ‘Eerlijk en inspirerend portret van autisme, vol fraaie animatiesequenties die laten zien hoe eenzaam en onbegrepen mensen met autisme zich vaak voelen.’ Autisme blijkt een vaak onbegrepen aandoening, en dan hebben we het nog niet eens over het opvoeden van een autistisch kind. De Zomergasten-avond met Romana Vrede zegt mogelijk meer dan taal kan vatten en kan zo in die kennisachterstand voorzien.