Hertzberger studeerde Life Science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie schuwde ze de discussie niet: ze was een actief debater in de Leiden Debating Union en schreef columns voor het Leidse studentenblad Mare. Na haar studie verrichtte ze promotieonderzoek bij NIZO Food Research, een testinstituut voor voedingsproducten, en liep stage bij Nestlé in Zwitserland. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de moleculaire microbiologie op het zuurstofmetabolisme van melkzuurbacteriën.
Samen met haar man Arjen van Veelen, eveneens columnist bij NRC, verhuisde Hertzberger na haar promotie naar de Verenigde Staten, waar ze enige tijd werkte bij het Centre for Women’s Infectious Disease Research aan de Washington-universiteit in Saint Louis. In 2016 keerde Hertzberger terug naar Nederland.
Dit jaar start Hertzberger met een nieuw project: een onderzoek naar het metabolisme van vaginale bacteriën. Ze werkt volgens een eigen methode, die ze ‘Open Kitchen Science’ doopt. Ze is niet verbonden aan een universiteit of onderzoeksinstituut, maar wil helemaal onafhankelijk haar onderzoek doen. Daarbij worden alle onderzoeksresultaten, ook alle voortgang en mislukkingen, gedeeld op een blog dat voor iedereen te volgen is. Met haar project wil Hertzberger de discussie op gang brengen over hoe wetenschap bedreven dient te worden.
Ga naar vpro.nl/pers voor persfoto's en meer informatie over de Zomergasten.