Haar debuutroman Vele hemels boven de zevende (2013) kreeg lovende recensies en sleepte de Bronzen Uil Publieksprijs en een nominatie voor de AKO-Literatuurprijs in de wacht. Daarna volgde haar nog succesvollere tweede boek: Kom hier dat ik u kus (2014), over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Met meer dan een half miljoen verkochte boeken is Op de Beeck één van de best verkopende Nederlandstalige schrijvers van dit moment. Van haar eerste twee romans zijn inmiddels de filmrechten verkocht. Voor Vele hemels boven de zevende schrijft ze zelf het scenario. In februari van dit jaar verscheen Gij nu, een boek met verhalen over vijftien personages op een kantelpunt in hun leven, en daarmee over de essentie van het bestaan: stilstaan of evolueren.
Griet Op de Beeck (Turnhout, België 1973) is schrijver.
Op de Beeck werkte tien jaar als dramaturg bij onder andere Het Toneelhuis in Antwerpen en Compagnie de Koe. Daarna maakte ze grote interviews met kunstenaars voor weekblad HUMO en de Belgische krant De Morgen. Haar wekelijkse column in de kunstbijlage van diezelfde krant heeft ze onlangs opgegeven 'omdat een mens moet durven kiezen voor wat juist voelt'. Op dit moment schrijft ze aan de monoloog Mona (vanuit het kind Mona uit Kom hier dat ik u kus) voor theatermaker Alexandra Broeder bij NTjong en werkt ze aan haar vierde roman.
Op de Beeck: 'Ik viel bijna van mijn stoel toen ik de vraag kreeg om deel uit te maken van VPRO Zomergasten, zo blij vereerd was ik. Ik heb me voorgenomen om echt die fragmenten te kiezen die, wars van elke imago-dwang, een licht werpen op stukjes van de wereld, de kunsten of de mensheid die voor mij van grote betekenis zijn. Als ik op die manier hier en daar iemand net dat beetje anders doe denken of kijken, of simpelweg weet te raken, dan is de avond voor mij alvast geslaagd.'