De aflevering met Griet Op de Beeck is uitgezonden op zondag 21 augustus 2016. De uitzending is niet meer beschikbaar, maar op deze pagina zijn de gesprekken zonder fragmenten nog wel beschikbaar.

A Brief History of John Baldessari

Henry Joost, Ariel Schulman, Supermarché, 2012

Deze korte film van Henry Joost en Ariel Schulman, de makers van de bekende Catfish documentaire, gaat over de Amerikaanse kunstenaar John Baldessari (1931). De film duurt 6 minuten en vertelt de belangrijke feiten en gebeurtenissen uit het leven en werk van de kunstenaar. Zanger Tom Waits verzorgt op scherpe wijze de voice-over.

Radio Gaga

De Chinezen, VRT, 2015

In Radio Gaga trekken de acteurs Joris Hessels en Dominique van Malder met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio naar verschillende locaties in België om lokale radio te maken. Bij het revalidatiecentrum Pellenberg in Leuven spreken Van Malder en Hessels het Waalse jongetje Danny. Danny moet revalideren omdat hij ernstige brandwonden heeft.

The Bridge

Eric Steel, Fortissimo Films, 2006

Voor de documentaire The Bridge heeft regisseur Eric Steel in 2004 een jaar lang de Golden Gate brug in San Francisco gefilmd, die op dat moment de populairste zelfmoordbrug ter wereld was. In The Bridge komen nabestaanden van mensen die van de brug sprongen aan het woord en worden er ongeveer 20 ‘’springers’’ op het moment van de sprong in beeld gebracht. In het fragment vertelt de jongen Kevin Hines, die de sprong overleefde, zijn verhaal.

Vragen met betrekking tot zelfmoord? Praat erover. Meer informatie op: www.113online.nl

Gardenia - Before the Last Curtain Falls

Thomas Wallner, Savage Film, 2014

De documentaire Before the Last Curtain Falls van Thomas Wallner en Eva Küpper volgt de spelers van de theatershow Gardenia. Gardenia is een voorstelling gemaakt door de Gentse regisseurs Alain Platel en Frank Van Laecke in samenwerking met een groep transseksuele en travestie-acteurs. In het fragment vertelt een aantal spelers hun persoonlijke verhaal, doorsneden met beelden van hun podiumpersoonlijkheden.

Walking Back to Happiness

Pascal Poissonnier, Savage Film, 2010

Walking Back to Happiness is een persoonlijke documentaire van de Belgische filmmaker Pascal Poissonnier. Pascal Poissonnier onderzoekt een gerucht dat al jaren de ronde doet in zijn familie: de naam die de familie nu doorgeeft van vader op zoon is niet de juiste. Tijdens dit onderzoek ontrafelt Poissonnier allerlei oude familiegeheimen. In het fragment bespreken vader en zoon de relatie tussen zijn ouders en Pascals vroegere angst voor zijn vader.  

Eye of the Storm

ABC, 1970

Eye of the Storm is een Amerikaanse reportage uit 1970 geregisseerd door William Peters. Schooljuf Jane Elliott voert eind jaren ‘60 het Blauwe-Ogen-Bruine-Ogen experiment uit in haar klas. In dit experiment wordt het gedrag van schoolkinderen bestudeerd wanneer zij, gebaseerd op de kleur van hun ogen, anders behandeld worden. Op deze manier onderzocht Elliott op kleine schaal het effect van discriminatie. Het experiment is daarna nog vaak overgedaan.

Weg van België

Phara de Aguirre, VRT, 2014

In de serie Weg van België reist presentatrice Phara de Aguirre uitgewezen asielzoekers achterna om hun persoonlijke verhaal te achterhalen. In de getoonde aflevering bezoekt De Aguirre de familie van Vlera en Vlerson Berisha. Na zes jaar in België gewoond te hebben is de familie teruggestuurd naar Kosovo. De jonge Vlerson vertelt over zijn heimwee naar België en de kinderen in zijn klas.

Jonathan Franzen, National Book Festival 2010

De Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen (1959) is o.a. bekend van het postmoderne familiedrama ’The Corrections’ (2001) en Freedom (2010). Tijdens het National Book Festival (2010) houdt Franzen een speech waar hij ingaat op een viertal vragen die journalisten en lezers hem altijd weer stellen. In het fragment behandelt hij de eeuwige vraag of zijn werk autobiografisch is.

Binneninzicht

Nic Balthazar, Alexander van Waes, VZW Touché, 2014

In deze documentaire van Nic Balthazar en Alexander van Waes vertellen 12 gedetineerden uit de gevangenis in Oudenaarde hun verhaal. De gevangenen zijn onherkenbaar in beeld gebracht.

De documentaire Binneninzicht is tot stand gekomen op initiatief van de gedetineerden zelf in samenwerking met Touché. De organisatie Touché streeft naar de integratie van mensen die in problemen komen door agressie, waaronder (ex-)gedetineerden. Zij doen dit door de manier waarop we als samenleving omgaan met agressie en angst duurzaam te veranderen. Meer informatie over Touché: www.vzwtouche.be

Oom Vanja

Luk Perceval, Het Toneelhuis, 2003

Het getoonde fragment komt uit Tsjechovs Oom Vanja (1897) geregisseerd door Luk Perceval voor Het Toneelhuis uit Antwerpen. Oom Vanja vertelt het verhaal van een door wanhoop gedreven familie die bezoek krijgt van professor Serebrjakow en zijn aantrekkelijke jonge vrouw Jelena. De komst van Jelena en Serebrjakow confronteert de familie met hun niet uitgekomen verlangens en verkeken kansen. In het fragment vindt er een dialoog plaats tussen Serebrjakows dochter Sonja (gespeeld door Ariane van Vliet) en de mooie Jelena (Ruth Bequart).

Ne me quitte pas

Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden, Pieter van Huystee Films, 2013

‘Ne me quitte pas’ van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden is een documentaire over de bijzondere vriendschap tussen de Vlaamse Bob en de Waalse Marcel. De vrienden hebben elkaar gevonden in hun eenzaamheid, verdriet en drankzucht. In het fragment zijn de vrienden bij Bob thuis. Marcel heeft teveel gedronken en hij wil bij Bob blijven slapen, Bob is het hier niet mee eens. De film won in 2014 een Gouden Kalf voor beste lange documentaire.
De makers van ‘Ne me quitte pas’ zullen ook Griet Op de Beecks boek ‘Kom hier dat ik u kus’ gaan verfilmen.

Le tout nouveau testament

Jaco van Dormael, Belga Films, 2015

In deze voor een Golden Globe genomineerde film van Jaco van Dormael is God een chagrijnige despoot die met zijn gezin in een driekamerappartement in Brussel woont. Via zijn computer stort hij hel en verdoemenis uit over de mensheid. Uit protest hackt zijn dochter de computer. Zij stuurt alle mensen op aarde hun sterfdatum en gaat opzoek naar zes nieuwe apostelen om een nieuw testament te schrijven. In het fragment gaat Ea, de dochter van God (gespeeld door Pili Groyne), op bezoek bij haar eerste apostel: Aurélie (Laura Verlinden).

Mommy

Xavier Dolan, ABC Distribution Cinemien, 2014

Mommy is een Franstalige Canadese film uit 2014. De film werd geschreven, geregisseerd en gemonteerd door de jonge regisseur Xavier Dolan. Dolan won met Mommy de juryprijs in Cannes. In Mommy wordt het verhaal verteld over Diane (Anne Dorval) en haar moeilijk opvoedbare zoon Steve (Antoine Olivier Pilon). Diane krijgt steun van haar nieuwe buurvrouw Kyla (Suzanne Clément) die zich mengt in het huishouden.