Woede. Een woord dat in de 21e eeuw vaak de ronde doet. Woede van de lone wolf en woede van nationalisten. Woede, die door Trump, Brexit, IS, Catalaanse separatisten en zelfs de Hindoe-suprematie in India bij ons is aangewakkerd. Pankaj Mishra probeert dit fenomeen te verklaren. Waar komt die woede vandaan en hoe kan deze tot iets goeds leiden?
Gent: Woede als wapen
Napraten over 'Woede als wapen.
programma
VPRO’s Tegenlicht is een keigoeie reeks maatschappelijke docu’s, Gent is een stad die overloopt van geëngageerde mensen.
Via Tegenlicht Meet Up 9000 combineren we beiden.
Onze centrale gast is vandaag Sami Zemni.
Hij kiest voor de docu: Woede als wapen.
Sami Zemni: "Ik koos voor de documentaire omdat Pankaj Mishra een sterke analyse maakt van hoe politieke onrust in Groot-Brittannië een gevolg is van de decennialange droom van privatisering, deregulering en vermarkting. De documentaire is echter even belangrijk om politiek protest en sociaal verzet te begrijpen ver buiten Groot-Brittannië, van Tunesië over Bangladesh tot Zuid-Afrika."
Sami Zemni is hoogleraar in de politieke en sociale wetenschappen, verbonden aan het Centrum voor Conflict and Ontwikkelingsstudies waar hij The Middle East and North Africa Research Group coördineert (MENARG).