VPRO Tegenlicht

Woede als wapen volgens Pankaj Mishra

Woede. Een woord dat in de 21e eeuw vaak de ronde doet. Woede van de lone wolf en woede van nationalisten. Woede, die door Trump, Brexit, IS, Catalaanse separatisten en zelfs de Hindoe-suprematie in India bij ons is aangewakkerd. Pankaj Mishra probeert dit fenomeen te verklaren. Waar komt die woede vandaan en hoe kan deze tot iets goeds leiden?

De Indiase schrijver Pankaj Mishra, geboren en getogen in India, maar sinds 2006 woonachtig in Londen, publiceerde dit jaar het boek Tijd van woede: een geschiedenis van het heden. Hierin probeert hij te duiden waar de door hem zo genoemde ‘golf van paranoïde haat’ vandaan komt. Tegen wie die woede gericht is en waar deze de laatste decennia toe heeft geleid.

Met de blik van een relatieve buitenstaander observeert Mishra de diepe identiteitscrisis waar het Verenigd Koninkrijk sinds Brexit in verzeild geraakt is. Een land dat nog steeds verdeeld wordt door grote klassentegenstellingen en geen afstand heeft kunnen nemen van haar koloniale verleden. Een land waar de politieke elite vervreemd is geraakt van haar electoraat en waar xenofobie een nieuwe opleving lijkt door te maken.

reacties op de uitzending

Mishra toont de tegenstellingen tussen de Britse elite en de migrantengemeenschap. Aan de ene kant de Britse elite, die zich met man en macht vastklampt aan haar verleden: verbeeld in het financiële hart van Londen, de City, waar jaarlijks de nieuwe Lord Mayor of London wordt ingehuldigd in een optocht met veel ceremonieel vertoon. En de onder druk staande migrantengemeenschap die in sociale woningbouw woont naast dure onroerend goed projecten in de zeer welvarende wijk Kensington. Een wijk waar afgelopen zomer de desastreuze brand in de Grenfell Tower plaatsvond en zeker 71 dodelijke slachtoffers vielen. De protesterende overlevenden van de vuurzee zetten nu hun woede in om verbetering van hun positie af te dwingen. Hoe zouden ze er, in de ogen van Pankaj Mishra, voor kunnen zorgen dat deze woede tot iets goeds leidt?

Met: Pankaj Mishra (schrijver), Lord Jeffrey Mountevans (voormalig burgemeester City of London), Zeyad Cred (inwoner Kensington-Chelsea) en Samia Badani (inwoner Kensington-Chelsea).

Regie: Shuchen Tan

bijlagen

  • meer zoals 'Woede als wapen volgens Pankaj Mishra'