Hij is de jongste politieke leider van Griekenland, en zou minister-president kunnen worden. Tsipras was op zijn veertiende al lid van de communistische jeugdpartij van Griekenland, en op zijn zeventiende leidde hij de bezetting van zijn universiteit na de moord op een docent. Een kleine twintig jaar later staat hij aan het hoofd van Syriza. Het grootste speerpunt van de partij: het bestrijden van de door Europa opgelegde bezuinigingsmaatregelen.
Alexis Tsipras (1974) is jong, charmant en leider van de extreem-linkse partij Syriza. Door sommigen wordt hij hierom wel de 'gevaarlijkste man van Europa' genoemd.
Meer artikelen bij deze aflevering:
Van oorsprong is hij bouwkundig ingenieur, maar nu is hij het toonbeeld van de ‘nieuwe’ Griekse politicus, die dichtbij de burger staat. Zo rijdt hij in Athene op zijn motor in plaats van in een limousine en draagt hij zelden een stropdas. Door zijn bereidheid met de 'normale Griek' te spreken, heeft hij de spectaculaire opkomst van Syriza mogelijk gemaakt.
Ook is hij tegen de bezuinigingen op pensioenen, gezondheidszorg en salarissen: dit maakt hem in Griekenland tot een populair man. Het is zelfs niet ondenkbaar dat hij ooit minister-president wordt. “They say I am the most dangerous man in Europe”, aldus Tsipras tegen de New York Times. “What I feel is dangerous is the policy of austerity in Europe. The Greek people have paid a heavy price.” Hij wil wel dat Griekenland in de Eurozone blijft, maar met een houdbaarder plan om de schulden af te betalen.
Griekenland opbouwen
Wat hij voor ogen heeft is het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuld, en de rest naar draagkracht afbetalen. Dit naar het voorbeeld van de regeling die het geruïneerde Duitsland kreeg na de Tweede Wereldoorlog. Alleen zo kan Griekenland zich, volgens Tsipras, weer opbouwen. "We need to create - and this is Syriza’s project - an alternative, realistic political agenda for tomorrow’s democratic, social, environmentally sensible Europe."