Yiannis Boutaris staat bekend als een excentriek figuur en laat zich rondrijden in een Fiat Panda in plaats van de limousine die door zijn voorgangers werd gebruikt. Hij werd in 2010 verkozen als de burgemeester van Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland. Boutaris is van oorsprong geen politicus, maar een zakenman die eigenaar is van een succesvol en bekend wijnmerk. Hij maakt geen deel uit van de gevestigde orde en is niet verbonden aan een partij. Met zijn beloftes van radicale verandering en bureaucratische hervormingen won hij van zijn tegenstander.
Burgemeester van Thessaloniki die op een radicale manier brak met de inefficiëntie van het verleden. Hij won daarmee de lof van de Europese Commissie.
Na 25 jaar van het bewind van Nieuwe Democratie, een centrumrechtse partij, stond Thessaloniki er slecht voor. Zo was er een bedrag van 30 miljoen euro ‘kwijtgeraakt’, en is de voorganger van Boutaris veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het verduisteren van 17,9 miljoen euro. De infrastructuur van de stad was slecht onderhouden en van veel gemeenteambtenaren was het niet duidelijk wat hun functie was.
Breuk met verleden
Boutaris is een volstrekt nieuwe weg ingeslagen. Het bijzondere aan zijn methode is dat hij bereid is om van landen zoals Duitsland en Frankrijk te leren. Zo is hij afgereisd naar Berlijn en Keulen om daar te kijken hoe de gemeentelijke reinigingsdiensten te werk gaan. Deze aanpak wekte argwaan in de Griekse kranten, maar door de Europese Commissie wordt hij gezien als een ‘baken van hoop’. Het is hem onder andere gelukt om het begrotingstekort terug te dringen en de uitgaven van de gemeente te verminderen.
Boutaris vindt een radicale breuk met het verleden noodzakelijk. Volgens hem is het hele systeem kapot en moet het worden afgedankt en vervangen. Zo wil hij 2000 ambtenaren minder en moeten er voor alle ambtenaren duidelijke doelen en functieomschrijvingen komen. Hij is zelf optimistisch over de toekomst en zijn mogelijkheden om deze veranderingen ook echt te bewerkstelligen. Zo zijn binnen twee jaar de effecten al te zien zijn van zijn hervormingen, denkt Boutaris.