Professor economie, auteur en VN-adviseur Jeffrey Sachs strijdt wereldwijd voor armoedebestrijding en duurzaam beleid voor de aarde.

Professor Jeffrey Sachs (1954) houdt zich als getraind macro-econoom bezig met de gevolgen van globalisatie. Economische ontwikkeling, armoedebestrijding, beleid op gebied van gezondheid en hulp. Het meest recente thema waar Sachs zijn enorme kennis en ervaring voor inzet is duurzaamheid en milieu. In 2015 kwam zijn boek 'The age of sustainable development' uit en in datzelfde jaar won hij de Blue Planet Prize, een prijs als erkenning voor inspanningen om wereldwijde milieuproblemen op te lossen.

De Amerikaanse econoom adviseert al sinds de jaren tachtig diverse regeringen. Hij hielp landen als Bolivia en Brazilië om hyperinflatie te beëindigen en bij de herstructurering van schulden. Post-communistische landen als Polen werden door Sachs eind jaren '80 begeleidt bij de overgang van een geplande naar een vrije markteconomie. Vanwege het succes in Polen schoof hij in Rusland aan bij Michael Gorbatsjov en Boris Jeltsin.  

Niet alleen individuele landen, maar ook de Verenigde Naties hechten waarde aan het advies van Sachs. Hij is speciaal adviseur voor secretaris-generaal Ban Ki-Moon voor de Millennium Development Goals, een positie die hij ook had voor diens voorganger Kofi Annan. Door zijn werk voor de VN en zijn visie die hij opschreef in het boek 'The end of poverty' (2005) wordt Sachs internationaal gezien als een van de toonaangevende experts op gebied van armoedebestrijding en economische ontwikkeling. 
 

The idea that UN commitments should be followed by action is indeed a radical one, especially for the United States, where wilful neglect of its own commitments is the rule. 

Jeffrey Sachs in een column voor The Economist

Uitgebreide academische carrière

Behalve genoemde boeken schreef Jeffrey Sachs 'Common wealth: economics for a crowded planet' (2008), 'The Price of Civilazation' (2011) en 'To move the world: JFK's quest for peace' (2013). Hij schrijft columns voor diverse kranten, zoals Financial Times, Time Magazine en Huffington Post. Daarnaast heeft Sachs een uitgebreide academische carrière. Geboren in Detroit studeerde Sachs aan Havard waar hij summa cum laude afstudeerde in economie. Op zijn 28e werd hij professor aan Harvard wat hij negentien jaar bleef. In 2002 werd Sachs directeur van het Earth Institute aan de universiteit van Columbia.  

Deze uitgebreide carrière zorgde ervoor dat het Amerikaanse tijdschrift Time hem twee keer opnam in haar lijst van honderd meest invloedrijke personen ter wereld, in 2004 en 2005. Behalve veel lof en erkenning is er ook kritiek op het werk van Jeffrey Sachs. Met name professor William Easterley van de New York University is kritisch en zijn boek 'White Man's Burden' is een antwoord op 'The End of Poverty'. Met name op de financiële hulp van Sachs aan opkomende economieën is kritiek, ook van auteur Paul Theroux. Sachs is sinds 2009 lid van de adviesraad van de SNV Netherlands Development Organisation.