Van scholier met een idee is Boyan Slat (24) uitgegroeid tot uitvinder en ondernemer die inventieve technologieen bedenkt voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Als CEO en oprichter van zijn stichting 'The Ocean Cleanup' ontwikkelt hij vooruitstrevende systemen die oceanen vrij gaan maken van plastic.

Van profielwerkstuk tot 'The Ocean Cleanup'

Op het VWO schreef Slat een profielwerkstuk waarin hij de basis beschreef van wat nu uitgegroeid is tot zijn Ocean Cleanup systemen. Zijn systemen maken gebruik van de natuurlijke stroming in de zee om zo plastic op te vangen. In 2012 won hij een prijs van de Technische Universiteit Delft voor dit profielwerkstuk. Later dat jaar begon hij aan een studie Lucht -en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, maar bleef tegelijkertijd zijn ontwerp verbeteren. Naar aanleiding van zijn ontwerp gaf de toen achttienjarige Slat een TED Talk genaamd ‘How the oceans can clean themselves’. Bekijk hier zijn inspirerende TED Talk.

Deze Talk ging viraal en zijn ontwerp kreeg hierdoor steeds meer aandacht. Een inzamelingsactie om een prototype te maken bracht uiteindelijk ruim twee miljoen op. Na de officiële oprichting van de Ocean Cleanup in 2013 heeft het project meer dan dertig miljoen dollar verzameld op de plasticsoep uit de oceanen op te ruimen.

'Voor mij is het pas een succes als The Ocean Cleanup in zee ligt en plastic opruimt. En eigenlijk zelfs dan niet. Pas als de oceaan schoon is.'

Boyan Slat in Business Insider, mei 2017

'The Ocean Cleanup' is officieel gestart

In 2018 heeft Slat ongeveer tachtig man in dienst en is zijn systeem na vijf jaar testen op 8 september 2018 van start gegaan, beginnend bij de zogenaamde Great Pacific Garbage Patch. Het systeem is te volgen via deze link en wordt elke vijf minuten geupdate. Het systeem moet ongeveer tussen San Francisco en Hawaii komen te liggen, daar bevindt zich de Great Pacific Garbage Patch. 

Prijzen

Boyan Slat heeft door de jaren heen verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen. In 2014 ontving hij de Champions of the Earth-prijs van het VN-Milieuprogramma. In 2015 ontving hij de Issue Award. In 2016 werd hij door Reader’s Digest uitgeroepen tot Europeaan van het jaar. Later dat jaar besloot de Nederlandse overheid Slat’s Ocean Cleanup te ondersteunen. In 2017 werd Slat uitgeroepen tot Nederlander van het jaar.