Zulke vegers halen alleen de grotere stukken plastic – het macroplastic – uit zee. De minimale afmeting van de stukjes plastic die achter het schort blijven hangen, zal van allerlei omstandigheden afhangen, maar uiteindelijk moet een net het plastic uit zee vissen. Dit zal een maaswijdte moeten hebben waarmee je niet al te veel zeeleven mee opschept. Dus al het kleinere plastic glipt daar ook doorheen.
Peter Rem, expert in recycling aan de TU Delft bevestigt: ‘Het zwakke punt van het Ocean Cleanup-verhaal zijn de kleine objecten.’ Hoe zwaar dit weegt, blijkt ook uit eigen metingen van het Ocean Cleanup-team. Zij rapporteerden in maart 2018 in het onlinetijdschrift Scientific Reports, dat in de Pacific Garbage Patch ongeveer 80.000 ton macroplastic ronddrijft waarvan de helft bestaat uit gedumpte visnetten. Dat is meer dan eerdere schattingen, maar veel minder dan de minstens twee miljoen ton plastic die jaarlijks via rivieren in zee terecht komt.
Dit betekent dat bijna al het plastic – onder invloed van het UV in zonlicht – uiteenvalt in ontelbare stukjes microplastic die zich over de oceanen verspreiden en nooit de Pacific Garbage Patch bereiken. Dus al veeg je komende decennia deze en de vier andere grote vuilnisbelten in de oceanen schoon – de ambitie van de Ocean Cleanup – dan is dit slechts dweilen met de kraan open; het zal nog geen één procent van al het plastic afval uit zee halen.
Zowel Rem als Franeker erkennen de verdiensten van de Ocean Cleanup voor het op de agenda zetten van dit probleem. Ook is er dankzij hun financiering eindelijk grondiger onderzoek gedaan naar hoeveel plastic er in de oceanen rondzweeft. Maar het uit zee opvegen van macroplastic heeft vrijwel alleen maar pr-waarde. Rem pleit, net als Franeker, voor het dichtdraaien van die kraan: idealiter komt plastic afval niet in rivieren terecht, en voor zover dat toch gebeurt, moet je het er al uit vissen voordat het de zee bereikt, want dat is veel efficiënter.
Rem betoogt zelfs dat dit een relatief makkelijk oplosbaar probleem is. Het enige wat ontbreekt, is de wil bij producenten. ‘Ik schat dat je plastic voor 150 euro per ton uit de rivieren kunt halen, dus dat kost 300 miljoen euro per jaar. In deze sector gaat 500 miljard euro per jaar om. Dan zou elke normale sector dat probleem alleen al uit pr-overwegingen gewoon oplossen.’