Ondanks het feit dat de moeder van Marina in Riga geboren werd, wordt Marina nog steeds beschouwd als een Russin in Letland. Door haar familiale afkomst werd ze heel haar leven gezien als de 'dochter van de volksvijand'. Ondanks deze voorgeschiedenis vocht ze als volksgedeputeerde voor de onafhankelijkheid van Letland in 1989.

Russisch schrijfster en voorvechtster van de Letse onafhankelijkheid

Haar vader heeft Marina amper gekend. Twee weken voor Marina geboren werd in 1945 in Riga, werd haar vader gearresteerd en weggevoerd naar de Gulag.

Door zijn 'bourgeois' afkomst, werd haar vader als 'fascist' verbannen naar de goelag. Marina ontmoette haar vader voor het eerst toen ze tien was. Een uitgebreide briefwisseling was het enige contact geweest. Ondanks zijn heelhuidse terugkeer ontstonden spanningen omwille van de slechte reputatie die het gezin als zware last op zich droeg. Haar vader stierf ten slotte aan kanker toen Marina 15 jaar oud was. Tot op heden wordt haar naam geassocieerd met haar dubieuze afkomst, de dochter van een 'fascist'.

Toen ze volksgedeputeerde werd ten tijde van Gobatsjov in 1989 en als voorvechtster voor een onafhankelijk Letland naar voren trad, werd ze uitgebreid gescreend door het ministerie van Justitie en de KGB.

Tegenwoordig is Marina Kostanecka trots op haar vader en haar geschiedenis. Als Letse Russin woont en werkt ze in Riga als schrijfster en journalist.