In 2010 richtte Joost de Kluijver 'Closing the Loop' op. Deze onderneming brengt marktpartijen en organisaties bij elkaar die samen de ophoping van e-waste, bijvoorbeeld in West-Afrika, tegen gaan. Het idee is dat uiteindelijk iedereen, van multinationals tot Afrika, hiervan kan profiteren. Grote telecom- en elektronicabedrijven kunnen zich profileren als duurzaam, mensen kunnen kapotte telefoons inleveren voor een zakcentje en de e-waste vuilnisbergen zullen langzaamaan slinken.
Met Closing the Loop wil de gedreven ondernemer Joost de Kluijver apparaten en de grondstoffen daarin binnen een circulaire economie houden.
Meer artikelen bij deze aflevering
De werkwijze van Closing the Loop richt zich op twee stadia in het traject die een mobiel apparaat aflegt. Zo pleiten ze er allereerst voor dat ingeleverde, maar nog wel bruikbare telefoons van hoge kwaliteit uit Europa en de VS een tweede leven kunnen krijgen in ontwikkelingslanden.
Ten tweede worden kapotte, onbruikbare apparaten in Afrika en elders naar geavanceerde recyclagefabrieken in Europa verzonden. Daar worden ongeveer zeventien metalen uit de e-waste geëxtraheerd zoals goud, platinum en koper. Ook de plasticbehuizing van apparaten krijgt een tweede leven als een soort basalt. Dit materiaal kan bijvoorbeeld worden toegepast in de bouw als cement of goed isolerend kunststeen.
Joost de Kluijver studeerde van 2001 tot 2007 Business Studies aan de Universiteit van Amsterdam en hij heeft in 2006 verscheidene MBA vakken gedaan in Lissabon, Portugal en Maleisië. Na zijn studie ondernam hij een aantal projecten op het gebied van duurzaamheid in Afrika. Zo managede hij in 2011 een project in een gemeenschap in Tanzania om een waterpijplijn aan te leggen. In 2013 werkte hij voor Fairphone aan een project om in Ghana rondzwervende kapotte mobiele telefoons uit het systeem te halen.