De Japanse robot-ingenieur Hiroshi Ishiguro (1963) is wereldwijd bekend vanwege zijn robots. Die lijken namelijk verdacht veel op mensen. Hij maakte onder andere een robotkloon van zichzelf, een "geminoid", die zijn gezichtsuitdrukkingen kan nabootsen en die net als Ishiguro alleen maar in het zwart voor de dag komt. Volgens de wetenschapper is de android zijn identiteit. Zijn robots zijn immers de reden dat mensen hem voor de camera willen hebben of hem willen interviewen. Bovendien ondergaat Ishiguro eens in de zoveel tijd plastische chirurgie om op zijn dubbelganger te blijven lijken.
Japans ingenieur Hiroshi Ishiguro maakt robots en onderzoekt zo wat 'mens zijn' betekent. Hij bouwde ook een android van zichzelf, die werd zijn identiteit.
Meer artikelen bij deze aflevering
De robot-ingenieur begon met het bouwen van robots nadat hij het had opgegeven om (olieverf) schilder te worden. Zijn eerste robots zagen er blikkerig uit en Ishiguro begon na te denken over de invloed van voorkomen op communicatie. Zo onstond zijn wetenschappelijke focus op de menselijke natuur.
Behalve vele academische artikelen schreef Ishiguro ook het boek Robot to ha nanika? (What is robot?) en was hij co-auteur van Human-Robot Interaction in Social Robotics. Maar robots zijn niet alleen interessant op papier, dus kwam professor Ishiguro ook al een aantal keer voor in documentaires en Hollywood-films. Bijvoorbeeld in Surrogates van Bruce Willis, waar Ishiguro en zijn geminoid voor oplettende kijkers te zien zijn in een nieuwsitem. Oscars zijn zowel aan hem als zijn dubbelganger voorbij gegaan, maar in 2006 won hij wel de Best Humanoid Award (kidsize) bij RoboCup in Bremen.
Hiroshi Ishiguro studeerde af aan de Graduate School of Engineering Science van Osaka University en gaf daarna les op verschillende universiteiten, waaronder Kyoto University. Op dit moment is Hiroshi Ishiguro als hoogleraar verbonden aan Osaka University en het Japanse onderzoeksinstituut ATR.