Na een uitgebreide loopbaan bij o.a. investeringsbanken JPMorgan Chase en Merrill Lynch, werd William D. Cohan een nauwlettend beschrijver van de wereld waar hij ooit deel van uitmaakte. Als onderzoeksjournalist schrijft hij voor Vanity Fair, Bloomberg en Fortune, en zijn publicaties verschijnen in dagbladen als The New York Times, The Financial Times en The Washington Post.
Cohans eerder verschenen The Last Tycoons (2007) is een kroniek van zakenbank Lazard Frères, waar hij ooit vicepresident was. Het boek werd – ironisch genoeg – verkozen tot het Goldman Sachs Business Book of the Year. Ook House of Cards (2009), zijn verslaggeving over de instorting van zakenbank Bear Stearns en de vooravond van de financiële crisis, werd enthousiast ontvangen.
‘Met welk bedrijf ik ook werkte, ze wilden allemaal zijn als Goldman Sachs,’ vertelt William D. Cohan in The Daily Show over zijn carrière op Wall Street. Na zeventien jaar in het financieel epicentrum te hebben geopereerd, wilde hij uiteindelijk wel eens uitzoeken hoe het precies zat met de bank die door iedereen op een voetstuk werd geplaatst.
Over Goldman Sachs
Voor zijn meest recente werk Money & Power: How Goldman Sachs came to rule the World, legde Cohan meer dan honderd interviews af met (ex-)werknemers en bestuurders, waaronder zes voormalige CEO’s en huidig CEO Lloyd Blankfein.
Ook doorpluisde hij de geschiedenis van het bedrijf vanaf de negentiende eeuw. Volgens Cohan heeft Goldman een dikke vinger in de pap bij de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank die de markt reguleert. Die vinger zit daar kennelijk al een flinke poos: mede-oprichter Samuel Sachs zou betrokken zijn geweest bij de oprichting van de Fed in 1913.
‘Ze zijn een verzameling hele slimme mensen, op aarde gezet om geld te verdienen,’ omschrijft Cohan de zakenbank. ´En hun tentakels zijn overal.´
Wat Wall Street ons flikt
Cohan is geen agressief persoon, zegt hij. Maar zijn observaties van Wall Street laten hem evenmin koud, getuige zijn scherp uithalende columns.
‘Ik begrijp niet,’ zegt hij in april 2011 in The Daily Show, ‘waarom mensen niet de straat op gaan en protesteren tegen wat Wall Street ons flikt.’ Zonder het te weten was Cohan daarmee misschien wel een vroege inspirator van Occupy Wall Street.