Haim is de zoon van deeltjesfysicus Arie Bodek en verkeerde hierdoor zijn hele jeugd tussen gerenommeerde wetenschappers en zelfs Nobelprijswinnaars. Hijzelf kiest een carrière in de financiële wereld: Bodek werkt jarenlang als programmeur aan algoritmes en software die high frequency trading mogelijk maken. Dit doet hij onder andere bij Hull Trading en de zakenbank Goldman Sachs. Zijn eigen bedrijf Trading Machines gaat in 2011 failliet door wat aanvankelijk fouten in zijn algoritmes lijken. Later blijkt dat het niet zozeer aan zijn algoritmes lag, maar aan de manier waarop de beurzen zijn orders verwerkten.
Klokkenluider en voormalig 'high frequency trader'. Bodek bracht misstanden in het geautomatiseerde handelen op de beurs aan het licht.
Bodek komt erachter dat beurzen bepaalde handelaren een voorsprong geven; deze mogen in feite voordringen in de rij. Hierdoor ontstaat er een voorkeursbehandeling voor enkele spelers, en dus structurele fouten in het systeem. Hoewel het een enorm taboe is om met misstanden naar buiten te treden, besluit hij toch de rol van klokkenluider op zich te nemen. Hij zoekt contact met schrijver Scott Patterson en vertelt hem het hele verhaal. Dit leidt tot een geruchtmakend artikel in de Wall Street Journal. Ook gebruikt hij deze informatie en Bodek's persoonlijke geschiedenis voor het boek Dark Pools: High-Speed Traders, AI Bandits, and the Threat to the Global Financial System.
Naar beurswaakhond SEC
In juli 2011 stapt Bodek met zijn bevindingen naar de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond. Binnen hun speciale klokkenluidersprogramma wordt Bodek's aanklacht in behandeling genomen. De SEC doet geen mededelingen over de voortgang van Bodek's zaak. Wel doen ze inmiddels onderzoek naar het mogelijk bevoordelen van high frequency traders door Amerikaanse beurzen. Ook worden er structurele veranderingen doorgevoerd bij de beurzen, al kan Bodek niet zeggen welke precies: "I don't want to go into details on what's changed - it's an ongoing investigation." Wel zegt hij onder de indruk te zijn van de inspanningen van de sector om veranderingen door te voeren.
Bodek's doel is om aandacht te vestigen op de misstanden rond high frequency trading, maar niet om het te stoppen. Het bedrijf dat hij opzet na zijn klokkenluidersschandaal richt zich dan ook weer op diezelfde manier van handelen. Decimus Capital Markets biedt consultancy aan voor instituties die gebruik maken van geautomatiseerd handelen en algoritmes. Daarnaast is hij samen met een aantal jonge traders een hedgefonds begonnen. Hiervoor is hij een algoritme aan het ontwikkelen dat het gedrag van menselijke handelaren nabootst.
Naast het opzetten van een nieuwe onderneming schrijft hij in 2013 zelf een boek: The Problem of HFT - Collected Writings on High Frequency Trading & Stock Market Structure Reform. In dit boek biedt hij inzicht in de dertien Amerikaanse beurzen, vijftig 'dark pools' en alle handelaren die hierin werkzaam zijn.