Bouwen met hout, is dat wel zo verstandig? De sprekers in de aflevering 'Houtbouwers' denken van wel: het zou zelfs de betonnen aangezichten moeten overnemen. Lees hier meer over wie deze revolutie willen ontketenen.

Marco Vermeulen

Volgens Marco Vermeulen is een van de grootste redenen dat wij in Nederland moeite hebben met de overstap naar houtbouw, de op mineralen gerichte cultuur in Nederland: ‘Wij zijn een delta,’ zegt hij. ‘Wij zijn gewend ons bouwmateriaal uit de rivieren te halen.’ 

We gebruiken hout momenteel voornamelijk voor de verbranding, terwijl het gebruik daarin veel rijker zou kunnen zijn, aldus Vermeulen. Het is volgens Vermeulen zaak dat we zo snel mogelijk beginnen met houtbouw op grote schaal, zodat er nog meer bomen geplant kunnen worden: ‘Heel paradoxaal, maar meer bouwen met hout levert uiteindelijk meer bos op'.

Vermeulen heeft sinds 2009 zijn eigen architectenbureau Studio Marco Vermeulen. Hij probeert vaak innovatieve en natuurlijke bouwwerken te bedenken als oplossing voor lastige vraagstukken, zoals klimaatverandering.

‘paradoxaal, maar waar: meer bouwen met hout levert uiteindelijk meer bos op'

Andrew Waugh

In 2009 bouwde Andrew Waugh met zijn architectenbureau Waugh Thistleton zijn eerste houten gebouw van negen verdiepingen hoog: Murray Grove. ‘Ik mocht van mijn cliënt niet zeggen dat het gebouw voornamelijk uit hout bestond,' herinnert Waugh zich. ‘Anders zou het niet verkopen.' Inmiddels is hij een groot voorstander van houtbouw en werkt hij aan verschillende projecten waarin houtconstructies voorkomen.

De bouwindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld: alleen het maken van cement zorgt al voor negen procent van alle koolstofuitstoot, bijna drie keer zoveel dan de luchtvaart. Waugh denkt dat de manier waarop nu wordt gebouwd te verouderd is: ‘Het is idioot dat we nog steeds op dezelfde manier bouwen als honderd jaar geleden’.

Waugh is al vijftien jaar lang de directeur van Waugh Thistleton Architects. Tegenwoordig deelt hij zijn vergaarde kennis over bouwen met hout met iedereen die er maar interesse in heeft.

‘het is idioot dat we nog steeds op dezelfde manier bouwen als honderd jaar geleden’

Bjarne Mastenbroek

Bjarne Mastenbroek vindt dat de complexiteit van de stad van tegenwoordig ervoor heeft gezorgd dat er een soort 'synthetische natuur' ontstaat, waardoor niet alles goed werkt: de stad moet ingenieuzer. De natuur en de stad moeten een betere symbiose met elkaar vormen.

Mastenbroek heeft met zijn ontwerp voor Hotel Jakarta in 2018 de prijs voor het beste gebouw van het jaar gewonnen. Dit gebouw, wat voornamelijk uit hout bestaat, is als lego in achttien dagen opgezet. Hij denkt dat een groot deel van de nieuwbouw met hout kan worden bereikt: ‘Met de groei van alle bomen in Finland bij elkaar kan je ongeveer in elke veertien seconden een huis bouwen’. 

Mastenboek vindt het belachelijk dat we zo lang over de overstap naar een duurzamere bouwvorm doen: ‘Het is toch raar dat wij, als rijk land, niet in staat zijn om zelfs maar twintig miljoen bomen extra te planten, maar juist meer bomen verliezen?’ 

‘in Finland groeit elke veertien seconden een nieuw huis’

Kom je ook naar de Tegenlicht Meet Up over houtbouw?

woensdag 23 oktober om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Met onder anderen regisseur Geert Rozinga en architecten Leen Borst en Jeroen van Schooten. Toegang gratis, reserveren via dezwijger.nl/tegenlicht. Kijk ook in onze agenda voor een Meet Up in de buurt!

meer zoals 'Houtbouwers'