De twitteraars zien in kunstmatige intelligentie een grote uitdaging, 'misschien zelfs een grotere dan het klimaat'.
Op de aflevering 'Mens in de machine' kwamen verschillende reacties. De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie roept bij de twitteraars angst op. Sommige twitteraars vinden echter dat je geen vergelijking kan maken tussen de neuronen in onze hersenen en de kunstmatige complexe algoritmes waarmee robots data herkennen.
Grote uitdaging
Appels met peren vergelijken
Volgens robotica-onderzoeker Pieter Abbeel lijkt de manier waarop kunstmatige neurale netwerken taken aanleren veel op de manier waarop kinderen leren: door vallen en opstaan. Veel twitteraars vinden dat je de vergelijking van kunstmatige neurale netwerken met onze hersenen niet kan maken.
meer bij deze aflevering
Werkloosheid en ongelijkheid
Politicoloog Allan Dafoe waarschuwt voor de risico's die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt voor de werkgelegenheid. Kunstmatige intelligentie zal volgens Dafoe leiden tot werkloosheid en ongelijkheid. Ook de twitteraars spreken hier hun angst over uit.
Minder beren op de weg
Sommige twitteraars zien minder beren op de weg. Zij zien de toekomst met kunstmatige intelligentie optimistischer tegemoet.
Oplossingen
Catelijne Muller wil duidelijke ethische richtlijnen over de inzet en het gebruik van kunstmatige intelligentie. Volgens Muller is het belangrijk dat de beleidskaders door regeringen, sociale partners, wetenschappers en bedrijven, gezamenlijk worden vastgesteld. De twitteraars vinden ook dat er actief nagedacht moet worden over de manier waarop we kunstmatige intelligentie van regels voorzien.
Zitten we er al midden in?
Sommige twitteraars denken dat kunstmatige intellegentie al niet meer te controleren is. Is het arrogant om te denken dat 'de mens' altijd de controle zal houden?