Hij behoort tot de Alawieten, een islamitische minderheid in Turkije, en komt uit het Koerdische deel van het land. In 1995 vertrekt hij met vrijwel zijn hele familie naar West-Europa; een deel naar Zwitserland, een deel naar Duitsland. Ali is dan tweeënhalf jaar oud.
Een deel van de Duitsers is bang voor vluchtelingen. Althans, als we de aanhangers van protestbeweging Pegida en de mensen achter de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) mogen geloven. Volgens Ali Can (1992) is het gebrek aan dialoog in Duitsland de oorzaak. En dus zit hij iedere woensdagmiddag vanaf drie uur klaar bij zijn 'Hotline', om een luisterend oor te bieden aan de 'besorgte Bürger'.
meer artikelen bij deze aflevering
Schaffen wir das?
In 2015 mag hij dan eindelijk zijn Duitse paspoort in ontvangst nemen. En juist dan lopen de gemoederen hoog op in Duitsland. Terwijl een deel van het land de Wir schaffen das van Angela Merkel vrijwel meteen omarmt, zijn er veel mensen die het gevoel hebben dat er niet naar ze wordt geluisterd.
Ook Ali ziet die snelle groei van protestbeweging Pegida en de nieuwe politieke partij Alternative für Deutschland (AfD). Hij besluit enkele bijeenkomsten te bezoeken, om er achter te komen waar die angst onder de bevolking toch vandaan komt. De gesprekken die hij daar voert zetten hem aan het denken.