Nieuwe verhalen en een nieuwe beeldtaal zoeken voor Europa.

Dat is het doel van documentairemaker Arnold van Bruggen, animator Rogier Klomp en designer Janneke de Rooij. Als initiatiefnemers van het project Propaganda by the People zien zij dat dit hard nodig is. Natiestaten in het huidige Europa hebben meer aantrekkingskracht dan de overkoepelende Europese Unie en het verhaal van 'voorspoed door vrede en stabiliteit' klinkt na 70 jaar vrede tussen de landen niet meer urgent.

Dit nieuwe verhaal moet niet verteld worden door de politici in Brussel, maar door de mensen zelf. Een verhaal waar iedereen aan kan bijdragen, waar iedereen kritiek op kan leveren en dat Europa op cultureel, geografisch en politiek vlak verbindt. Al deze verhalen worden als beeld en animatie verzameld op de website van Propaganda by the People en samengebracht in de allereerste Europese crowdsourced propagandafilm. Hoe dat precies werkt, zie je in de video hieronder.

De afgelopen maanden bezocht Propaganda by the People onder andere Boedapest, Manchester en Thessaloniki om workshops te geven, de stemming over Europa te peilen en de eerste beelden en animaties voor de crowdsourced propagandafilm te verzamelen. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden en lees meer over de verhalen.

boedapest

'Europe, oldschool but supercool', zei een deelnemer tijdens de Propaganda by the People-workshop in Boedapest, toen hem naar zijn eerste associatie met Europa gevraagd werd. Ook bij andere deelnemers verscheen een brede glimlach. Het zou nog best een aardige leus kunnen zijn, maar snel drong bij de aanwezigen de Hongaarse realiteit door: een rechts-populistische regering aan de macht die inzet op een zogenaamde 'illiberale democratie', waar de media wordt gecontroleerd door de overheid.

'Wij worden bang gemaakt, en zijn daarom ook bang', zei een van de deelnemers. 'Jullie zullen ons daarom ook nooit begrijpen.' De Hongaren houden van open grenzen en van de vrijheid die Europa geeft. Maar een echt onderdeel van de Europese Unie? De EU is volgens de deelnemers toch vooral 'de ander' in het westen.

manchester

In Manchester is een groep Brexiteers in een euforische stemming. 'Europa moet weer een continent van natiestaten worden. De EU heeft niet gewerkt en gaat niet werken.' Tijdens de workshop lukt het hen moeilijk om beelden voor hun favoriete Europa te bedenken. Wat Europa wél deelt? Natiestaten. Het team van Propaganda by the People wordt succes gewenst in Griekenland. 'Die arme Grieken', zegt een Brit. 'Europa heeft hen uitgeknepen en bedonderd. Voor hen is het te laat om zelf te kiezen.'

thessaloniki

Eigenlijk komen de meest hoopvolle verhalen over Europa uit een vluchtelingenkamp nabij Thessaloniki, in Griekenland. Voor hen is het continent een mooiere realiteit: weg van de oorlog, armoede en uitzichtloosheid. Europa, waar vliegtuigen je niet bombarderen. Europa, waar wél werk is. Hoe langer ze in het vluchtelingenkamp zitten, des te meer uitzichtloosheid ook een onderdeel van Europa wordt.

In Thessaloniki besteedt het team van Propaganda by the People ook twee avonden met Grieken. Ze zijn murw gebeukt door de Europese politiek, hebben gedemonstreerd tegen Europa, maar houden er nog steeds van. 'Misschien is het altijd een illusie geweest dat Europa zo verbonden kon raken. Wij zijn Europees, uiteraard, maar als het in Engeland alleen maar om werken-werken-werken gaat, kunnen wij er niet in mee. Wij houden van onze kwaliteit van leven, van onze vakanties, reizen, eten en rust. Dat is niet economisch uit te drukken, maar het is een essentieel onderdeel van ons bestaan.'