De hobbyist kent zijn weg inmiddels in de wereld van drones, en omgekeerd doet het vliegende metaal steeds meer wat de hobbyist wil. Dat levert veel vruchtbaars op: lichtshows, je eigen sportvideo of even uitwaaien op het strand met je Airdog. De samenwerking tussen de hobbyist en zijn drone stemt hoopvol.
Drones worden steeds geavanceerder dankzij de mens. Wat kan de gepassioneerde hobbyist straks allemaal doen met zijn vliegende veelkunner?
Lily
De prijs voor mooiste ontwerp gaat naar Lily. Deze drone gooi je simpelweg in de lucht en Lily vliegt autonoom verder. Dankzij een polsbandje weet hij je altijd te volgen, zodat je je eigen wildlife adventure onbezorgd kan vastleggen. Wel even wennen: zonder angst je drone in het water of van een brug gooien. Deze drone is nog niet te koop, maar je kan al wel een bestelling plaatsen.
Nixie
Hetzelfde idee maar dan kleiner en dus mobieler: Nixie is een polsbandje en drone tegelijk. Nixie zit nu nog in de ontwikkelingsfase, maar stel je voor hoe de wereld eruit ziet wanneer dit vliegende armbandje op de markt komt. Instant ogen overal. Een nieuw tijdperk breekt aan de voor de selfies.
AirDog
Woef! Ooit een hond gewild maar uitlaten is te veel moeite? Nu is er een vliegende vervanging: AirDog. Deze trouwe vier-propellor volgt je overal. In tegenstelling tot de Lily heeft Airdog een externe camera met 'gimbal', een scharnier dat ervoor zorgt dat je beeld niet schokt. Deze professionelere drone is dan ook iets duurder en al wel te koop.
Dansende drones
Drones hoeven niet alleen je huisdier te zijn, maar kunnen ook in moderne kunst een rol spelen. Japanse kledingswebshop Buyma maakte een commercial waarin drones met vlaggetjes vrolijk meebewegen met een aantal naakte dansers. Toevallig bedekken de vlaggetjes precies de edele delen van de dansers. De preutse kijker kan zijn hart ophalen.
Lichtshow
Alleen dansen is nogal eendimensionaal voor een drone, moet techbedrijf Intel gedacht hebben. In Hamburg bewogen honderd drones niet alleen op de muziek van het speciaal geïnstalleerde orkest, ze gaven ook licht op de maat van de muziek.
Formatie
De drones van Intel leken nog redelijk onschuldig. Maar de vliegrobots kunnen ook op andere wijze in formatie vliegen. Het wekt ontzag, maar het is ook een beetje eng. De militaire discipline doet al snel denken aan Star Wars. Als dat maar goed gaat.
Verfijnd
Hoe verfijnd drones nu echt zijn, blijkt uit onderstaand filmpje. Wetenschappers ontwikkelde algoritmes zo precies dat een drone er bijvoorbeeld een glas water mee kan vervoeren en een bal op de juiste hoogste en snelheid kan terugkaatsen. Dat is al bijna geen hobbyisme meer te noemen.