Vluchtelingen die hier niet mogen blijven, maar ook niet terug kunnen naar hun eigen land. Ze bevinden zich in limbo en vallen tussen wal en schip. Deze mobiele ambassade is er voor hen en geeft ze de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met de maatschappij. Het kantoor trekt door Nederland en ter plekke worden discussies georganiseerd en buurtbewoners uitgenodigd om het gesprek aan te gaan. De ambassadeurs in limbo zoeken gaten in de wet om toch aan het werk te kunnen, bijvoorbeeld door de verkoop van staatsieportretten of hun uitgeprinte verhaal. Dat valt onder persvrijheid.
Mobiele ambassade voor vluchtelingen die zich nergens vertegenwoordigd voelen. Een plek voor dialoog tussen vluchteling en maatschappij.
Wat is het?
Meer artikelen bij deze aflevering
Wie en waarom
In Limbo Embassy is een initiatief van Manon van Hoeckel. Ze heeft maanden meegelopen met de Amsterdamse vluchtelingengroep We are here. Het werd haar duidelijk dat de vluchtelingen zich niet vertegenwoordigd voelen, niet in het echte leven, maar ook niet door hun ambassades. Zo ontstond het idee voor een mobiele ambassade. Geïnspireerd door een verhaal over aboriginals die zich ontheemd voelden door de komst van nieuwe Australiërs. Zij planten een parasol in het zand en noemden dat hun ambassade. Het project In Limbo Embassy is genomineerd voor de Dutch Design Award.
Wat kan jij doen?
Voor het project is een succesvolle crowdfundactie geweest op de site Voor de kunst. Je kan het project steunen door de ambassade te bezoeken, in discussie te gaan en een staatsieportret te kopen. Volg de ambassade via Twitter om te zien wanneer het mobiele kantoor op welke plek is.