Nederland staat bekend om windmolens, maar loopt achter met klimaatbeleid. De buitenlandse pers kijkt kritisch naar de klimaatzaak.

De rechterlijke uitspraak in de klimaatzaak is groot nieuws. Niet alleen binnen Nederland, ook de buitenlandse pers volgt de ontwikkelingen op de voet. Naast analyses van de mondiale impact van het vonnis ligt Nederland ook onder vuur in de internationale berichtgeving.

Nederland weinig duurzaam

Volgens de Ierse Galway Independent is het niet verwonderlijk dat uitgerekend Nederland, met al haar dijken, zich zorgen maakt om een stijging van de zeespiegel. "In het land van de polders is dit een bekend scenario", schrijft het Franse Humanité.

Yahoo en het Canadese CBC News beschrijven waarom deze rechtzaak juist in Nederland is aangespannen. Beiden plaatsen het artikel van persbureau The Associated Press, waarin Nederland beschreven wordt als "het land dat bekend staat om windmolens, maar tegelijkertijd miljoenen huishoudens met aardgas van energie voorziet".
 

The Netherlands lag behind many of its European neighbours in the amount of energy they consume from clean, renewable sources like wind or solar power.

The Associated Press

Science Business wijst op het matige klimaatbeleid in Nederland. Er wordt verwezen naar gegevens van Eurostat uit 2012 waaruit blijkt dat het Nederlandse percentage duurzame energie van 4,5% ver onder het EU-gemiddelde van 14,1% ligt.

Al Jazeera suggereert opvallend genoeg dat een groot deel van de media-aandacht voor de klimaatzaak tot stand is gekomen door de inzet van "artists and celebrities". Dit is niet het geval. Mogelijk wordt er gedoeld op de Belgische zaak, waarin onder andere de Belgische zanger Stijn Meuris eiser is.

Mondiaal precedent

Hoewel er in eerste instantie met de vinger naar Nederland wordt gewezen, bespreekt de media ook de mogelijke wereldwijde gevolgen van de klimaatzaak.

Het Australische Lexology noemt de uitspraak een "world first". Hoewel de Australische wetgeving verschilt van de Nederlandse, kan de klimaatzaak down under wel degelijk gevolgen hebben.
 

The Court’s decision does create fertile ground for creative minds seeking a cause of action to sue the Commonwealth, other governments and authorities for inaction on climate change.

Lexology

De Canadese Globe and Mail ziet na het in Nederland behaalde succes mogelijkheden om de eigen staat te dagvaarden. Volgens milieu-advocaten kan men een voorbeeld nemen aan de Nederlandse klimaatzaak en zou een Canadese versie goed mogelijk zijn. VICE onderzocht of een vergelijkbare zaak mogelijk zou zijn in de Verenigde Staten.
 

Internationale gevolgen

Wanneer Urgenda besluit haar strijd voort te zetten in het buitenland, dan kan dat volgens Galway Independent verstrekkende gevolgen hebben voor emissieregelgeving binnen de Europese Unie.

(...) these courts will face the acid test of judicial integrity: can the judges rule against the government that pays their salaries?

Indian Country Today Media Network

The Hindu en het Italiaanse Lifegate stellen ten slotte dat de klimaatzaak een serieus signaal afgeeft voor andere landen in aanloop naar de klimaattop in Parijs dit jaar.

Van Canada tot Australië, de internationale pers volgt de klimaatzaak met argusogen. Is het  begrijpelijk dat de buitenlandse media het Nederlandse klimaatbeleid door het slijk haalt, of moet de focus meer liggen op de hoop die de klimaatzaak biedt?

Het mediacircus heeft in ieder geval tot gevolg dat er wereldwijd wordt gespeculeerd over  nieuwe klimaatzaken. De klimaattop in Parijs voelt door het vonnis ook de hete adem in de nek en daardoor is voor Urgenda een eerste succes al geboekt.