Al onze foto's en verhalen slaan we op in sociale netwerken zoals Facebook, maar zijn die gegevens daar veilig? En wat is al weg? Tegenlicht is benieuwd naar uw verdwenen verhalen.

Geboortefoto’s staan op Facebook en Instagram, jarenlange correspondentie is opgeslagen in webmail, zelfgemaakte muziek en video vertrouwen we toe aan Youtube. We denken dat deze gegevens altijd en eeuwig online terug te vinden zijn. Maar wat als een van deze diensten er opeens niet meer is? Geocities, Hyves en Myspace waren ooit grote spelers op het web met duizenden gebruikers en terabytes aan persoonlijke gegevens. Gegevens van deze sites zijn al verdwenen en wie zegt dat Facebook een eeuwig leven is beschoren?

VPRO Tegenlicht is benieuwd naar uw verdwenen verhalen. Bent u bijzondere verhalen kwijtgeraakt in de cloud? Foto's verdwenen die alleen op Hyves waren opgeslagen? Reageer onderaan dit artikel, via Facebook of stuur een brief. Dan doen wij ons best uw verhalen zo goed mogelijk te bewaren.

Wat is er verdwenen?

Toen de dot-com bubble in het begin van dit millennium barstte, zijn veel internetbedrijven failliet gegaan. Internetgemeenschappen zoals Geocities.com werd weggeconcurreerd en offline gehaald. Hyves.nl en Myspace.com veranderden radicaal van koers en verwijderden informatie van hun gebruikers tijdens deze koerswijziging.

In de jaren negentig groeide het webhosting bedrijf Geocities uit tot de grootste online gemeenschap van internet. Doordat de website was opgedeeld in verschillende ‘steden’ kon iedereen zijn eigen pagina bouwen binnen een eigen samenleving. Chatrooms en bulletin boards zorgden ervoor dat de Netizens met elkaar konden communiceren. Geocities wordt gezien als de belangrijkste voorloper van sociale netwerksites zoals Friendster en Facebook.

Reddingsoperatie

Na een exodus van Netizens werd in 2009 de stekker uit Geocities getrokken en alle data werd verwijderd. Het werk van 35 miljoen mensen dreigde uitgewist te worden. Initiatieven zoals het Internet Archive en het Archive Team proberen deze ‘verdwenen’ data terug te halen en daarnaast nieuwe online data op te slaan. 

Onder leiding van digitaal archivist Jason Scott heeft het Archive Team in de einddagen van Geocities een backup gemaakt van 650 Gigabyte. Een groot deel van Geocities is door het Archive Team terug te vinden online. Ook is de data door Richard Vijgen gevisualiseerd in de digitale archeologie, The Deleted City

Toekomst historici

Internetarchivisten zoals Brewster Kahle en Jason Scott worden gedreven door de toekomstige historische waarde van digitale data. Ze betwijfelen of historici over vijfhonderd jaar de digitale revolutie wel kunnen begrijpen zonder het bestaan van data uit de beginjaren. Zoals het motto van het Archive Team stelt: "History is our future".

Gelukkig worden er ook nieuwe manieren gevonden om de verloren data nieuwe leven in te blazen. Computerwetenschappers van MIT hebben een manier gevonden om delen van het web te herstellen met behulp van metadata. Deze manier van werken, afgeleid van de moderne archeologie, onderzoekt via de overgebleven context welke informatie mist. Maar niet alle data zal worden terug gevonden en veel gegevens zijn nu al voor altijd verloren gegaan.

Stuur ons uw verdwenen verhalen

Is uw volledige geschiedenis op Hyves.nl gewist en was u te laat met alles opslaan? Staan er bijzondere foto's op digitale tapes die u niet meer kunt gebruiken? VPRO Tegenlicht is benieuwd naar uw verdwenen verhalen. Laat hieronder een reactie achter of reageer op onze Facebook-pagina. Een analoge brief schrijven kan natuurlijk ook: VPRO Tegenlicht, Postbus 11, 1200 JC in Hilversum, o.v.v. 'Verdwenen verhalen' (verzendkosten zijn voor eigen rekening). 

bekijk meer archieven