De eerste vraag waarmee je begint is: wat wil ik maken? Ieder project begint met een idee. De mogelijkheden van 3D-printen zijn groot, en nemen alleen nog maar toe. Zo kan je een stoel printen of een kledingstuk, maar ook een reep chocola, een huis of zelfs een menselijk oor. De mogelijkheden zijn talrijk, maar dat kan overweldigend werken.
Volgens Chris Anderson doe je maken niet zelf, maar samen. In deze handleiding zetten we in vier stappen op een rij hoe jij ook een maker kan worden.
Meer artikelen bij deze aflevering
Stap 1: Inspiratie opdoen
Geen inspiratie? Het kan de beste maker overkomen. Maar maken doe je niet alleen (Do It Yourself), maar samen (Do It Together). Voor inspiratie zijn er meerdere sites te vinden waar makers elkaar op nieuwe ideeën brengen. Neem een kijkje op de maker-website van Instructables, hou de website van trendwatcher Extend Limits en het online maker-tijdschrift Make in de gaten of kijk eens op de website van de open hardware startup MakingSociety.
Stap 2: Ontwerpen en scannen
Als je een goed idee hebt is het tijd voor de volgende stap. Bepalend is of je een nieuw product wilt ontwerpen (de stoel van je dromen), of een al bestaand object wilt dupliceren (dat ene schroefje van de kast dat je verloren bent)?
In het eerste geval kun je gebruik maken van verschillende software programma’s, zoals het gratis programma Google Sketchup, het Nederlandse programma Blender, of software zoals Meshlab of Netfabb. Het is mogelijk om 3D-ontwerpen op een smartphone of tablet te maken, bijvoorbeeld met de app 123D Design (smartphone) of 123D Sculpt (iPad). De meeste 3D-designsoftware (CAD-software) werkt met het bestandsformaat .STL, wat staat voor stereolithografie. Er wordt ook met andere bestandsformaten gewerkt (zoals de SKP-bestanden van Sketchup), maar vaak worden SKP-bestanden toch omgezet naar een STL-bestand.
Wil je een object dupliceren, dan kun je gebruik maken van bestaande online ontwerpen, of van een 3D-scanner. Een van de goedkopere scanners is de Sense 3D van 3D Systems, die voor ongeveer driehonderd euro te koop is. Als je geen nieuw apparaat in huis wilt hebben, is het ook mogelijk om iPad, Microsoft Kinect of iPhone in een (tijdelijke) 3D-scanner te veranderen door een speciale accessoire te kopen, bijvoorbeeld de Structure Sensor (380 dollar), de iSense (500 dollar) of de gratis TRNIO app.
Daarnaast is het mogelijk om een bestaand 3D-ontwerp van internet te halen. Kijk hiervoor naar de zoekmachine Yeggi of 3D-marktplaatsen 3D-Plaza, Shapeways en Thingiverse.
Stap 3: Printen
Heb je een ontwerp gevonden of zelf gemaakt? Dan is het tijd voor het echte werk: het 3D-printen. Je kan je eigen 3D-printer aanschaffen. De prijs van commerciële 3D-printers is de afgelopen jaren sterk gedaald: ze zijn inmiddels voor een paar honderd euro te koop. Kijk bijvoorbeeld naar The Micro (350 US dollar), de Makerbot Mini (1375 US dollar) of de Ultimaker (995 euro) van Nederlandse makelij. Voor de echte makers onder ons, kan je ook een eigen 3D-printer bouwen, bijvoorbeeld een 3D chocola-printer van Lego.
Wil je niet je eigen 3D-printer aanschaffen, maar toch printen, dan kun je je aansluiten bij een 3D-hub: een netwerk van 3D-printers en ontwerpers. Het bekendste 3D-printbedrijf is de gelijknamige startup 3D Hubs, die wereldwijd al 7.380 lokale 3D-printers in haar netwerk heeft opgenomen. Doel van 3D Hubs is het bevorderen van de samenwerking tussen eigenaren van 3D-printers en mensen die 3D-prints (willen) ontwerpen. Iedereen die in het bezit is van een 3D-printer kan die toevoegen aan het netwerk, zodat andere makers hun ontwerpen op meerdere locaties kunnen printen. Bovendien is het zo mogelijk om ook nog iets aan je printer te verdienen (volgens 3D Hubs ligt de gemiddelde prijs rond de €30,- per print).
Hou bij de keuze van de printlocatie in gedachten dat niet alle printers hetzelfde soort materiaal kunnen printen. De prijs per locatie kan verschillen, aangezien iedere hub eigen prijzen mag bepalen. Let daarnaast op het tijdsbestek waarin het bij verschillende locaties mogelijk is om uw product te printen.
Stap 4: Deel je creatie met de wereld
Om in de geest van Do It Together te blijven, is het leuk om je creatie te delen met de wereld. Inspireer anderen online of op een van de maker faires. Naast de traditionele markten in Amerika zijn er ook een aantal in Europa. In Nederland vinden dit najaar de Kerkrade Mini Maker Faire (20-21 september) en de Groningen Maker Faire (5 oktober) plaats.
Tijdens de Dutch Design Week kan je een bezoek brengen aan the 5th International 3D Printing Event in Eindhoven op 20 en 21 september. Hou voor volgend jaar ook de Eindhoven Mini Maker Faire en het Amsterdam Maker Festival in de gaten. Geen makersbeurs in de buurt? Dan organiseer je die zelf.
Commerciële makers kunnen hun werk verkopen, bijvoorbeeld op 3D-marktplaats 3D-Plaza, of door een online winkel via Sculpteo te openen.
Ben jij een maker (geworden) en heb je iets gemaakt (met of zonder 3D-printer)? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of hier op de website.