De tuin bemesten met uw eigen urine, een groen dak aanleggen, eigen biogas maken en de ramen wassen met opgevangen regenwater. In de aflevering 'De kracht van water' zijn veel vooruitstrevende initiatieven te zien voor hergebruik van water. In dit artikel leest u wat u zelf kunt doen.
Dagelijks spoelen we liters weg door de gootsteen, in de douche en andere putjes. Lees wat u zelf kunt doen om milieuvriendelijker met water om te gaan.
Fosfaat winnen uit urine
Amsterdam anticipeert op het dreigende fosfaattekort door fosfaat terug te winnen uit het rioolwater vol poep en plas van haar inwoners. Vanuit financieel- en milieuoogpunt is het veel voordeliger om fosfaat te winnen uit pure, onverdunde urine. Toiletten waar de urine direct van ontlasting wordt gescheiden, bieden hiervoor uitkomt. Watervrije urinoirs zijn al helemaal een stap in de goede richting. Deze toiletten worden op dit moment voornamelijk gebruikt omdat ze zo'n vier à zes liter drinkwater per toiletbezoek besparen. Wanneer al deze urine in de toekomst collectief wordt opgevangen, zoals nu al op kleine schaal in concertzalen gebeurt, levert dit een ware fosfaatmijn op.
Wie niet afhankelijk wil zijn van apparaten om urine om te vormen tot bijvoorbeeld meststoffen, kan het – na het te hebben verdund met een klein beetje water – ook gewoon zelf over de tuin gooien. Het is misschien wat vies, maar efficiënt is het wel. Urine kan gebruikt worden om het proces van compost maken te versnellen, of gewoon als bron van voedingsstoffen voor de grond. Gebruik het alleen als je medicijnvrij door het leven gaat, anders vervuilt uw urine de grond en zullen de tuinplanten bezwijken in plaats van opfleuren.
Meer artikelen bij deze aflevering
Computer koelen met water
Op grote schaal computers met water koelen zoals de gemeente Amsterdam doet met water van de Amstel lijkt voor een individu onhaalbaar. Toch kunt u wel iets doen. Via The Green Web Foundation kunt u bijvoorbeeld een plugin downloaden voor de browser Google Chrome om te zien of websites die u bezoekt, gebruik maken van groene hosting. Een initiatief van het Nederlandse Cleanbits. Als u zelf een website onderhoudt, kunt u via hun site een overzicht zien van groene hosters. Uw eigen computer met water koelen kan ook, maar dat levert geen milieuwinst op. Het is vooral stiller dan gebruik van ventilatoren. Tips voor een groenere computer worden door Mother Nature Network op een rij gezet.
Dak groen maken
Zelf uw dak opgaan om er planten te poten, is af te raden. Toch zijn er veel mogelijkheden om een dak groen te maken. Met dit bouwpakket kunt u zo aan de slag, maar wellicht haalt u er toch liever een specialist bij, zoals bijvoorbeeld Groendak. Op die site kunt u meteen de Groenedakenkaart raadplegen om te zien of bij u in de buurt een groen dak is te bewonderen. Welke oplossing u ook kiest, vermoedelijk kunt u er subsidie voor krijgen. Dat kan in elk geval in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en een aantal andere gemeenten.
Gebruik keukenafval voor bio-gas
Organische afvalmateriaal bevat veel bruikbare, milieuvriendelijke energie in de vorm van biogas. Dit gas kan onder andere worden gewonnen door groente- en fruitafval te laten vergisten. Kleine micro-organismen produceren tijdens dit proces methaan, dat je voor allerhande doeleinden kunt gebruiken. Bijvoorbeeld warmteproductie of gas om op te koken. Ook kan het omgezet worden naar aardgas, of vloeibaar worden gemaakt voor de toepassing van auto's.
Het maken van biogas is een relatief simpel proces dat je als particulier prima in je eigen tuin kunt opzetten. Gebruik een plastic, goed afsluitbare container en maak een gat aan de boven- en onderkant. Via de onderkant kunt u het afval toevoegen, boven in de tank ontstaat gas door het vergistingsproces. Dit kan vervolgens afgetapt worden.
Regenwater opvangen en filteren
Wie met regenwater aan de slag wil, moet het hemelwater eerst opvangen. Het water valt op het dak in de regengoot en gaat daar al via een regenpijp naar beneden. De simpelste methode is om daar een emmer onder te zetten. Een ouderwetse ton biedt meer capaciteit, maar wie iets moderners wil, kan een heuse regenzuil aanschaffen. Het opgevangen water kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt: de auto of ramen wassen, de tuin besproeien of meer. Ramen wassen gaat zelfs beter omdat het water minder kalk bevat.
Wie nog een stap verder wil gaan, kan een systeem gaan bouwen om wc's door te spoelen met regenwater. Lees bijvoorbeeld dit persoonlijke verslag van Martin hoe hij twaalf procent drinkwater bespaart met zijn installatie. Geen kleine opgave. Om regenwater drinkbaar te maken, zijn ook heel wat stappen nodig. Filteren, koken, norit en waterfilters. Voor een glaasje water is de kraan een betere optie.
Zelf aanschaffen
Wie net als in Sneek een waterbesparende wc wil, kan terecht bij de drie partners die de wc's voor dit project leveren: Roediger Vacuum, Evac en Jets. Wilt u tot slot ook nog waterbesparend douchen? Dan kunt u overwegen een douchecabine van Orbital Systems aan te schaffen. Deze douche vangt het afvalwater op, filtert het en pompt het weer op in de douche.