File, vervuiling en gebrek aan parkeerruimte: het moet toch makkelijker kunnen? De komende jaren verandert de manier waarop we ons verplaatsen radicaal en nemen we langzaam afscheid van de auto. Maar voordat het definitief zover is, zijn er nu al meer dan genoeg mogelijkheden om ons efficiënter van A naar B te bewegen. Van socialer parkeren tot een online profiel voor je fiets, overal is een app voor.
Behalve het weer, is er niets waar we zoveel over klagen als het verkeer. Apps om mobieler door het leven te gaan bestormen dan ook de appstore. Wij zetten de meest opvallende op een rijtje.
Meer artikelen bij deze aflevering:
Autopia
Voorlopig is de auto nog niet weg te denken uit het straatbeeld. Voordat we definitief afscheid nemen, zijn er genoeg apps om het autorijdende leven makkelijker te maken. Om te beginnen het parkeren. Parkbud of SMSParking zijn voorbeelden van apps die traceren waar je je auto achterliet. Het makkelijker betalen van je parkeergeld wordt tegenwoordig ruimschoots gefaciliteerd met diensten als Parkmobile en Yellowbrick. Maar daarmee is de ergernis rond parkeren in het algemeen nog niet verholpen.
In Maastricht bestaat er een ‘Slim Parkeren’ app die voor je bijhoudt waar parkeerplekken vrij zijn en welke prijs je daarvoor betaalt. Goedkopere opties in de buurt worden ook weergegeven. Nadeel is dat het gaat om geregistreerde parkeerplekken in bijvoorbeeld parkeergarages. Er is in Nederland nog geen goed ontwikkelde applicatie beschikbaar die ‘gewone’ plaatsen weergeeft. Een buitenlands voorbeeld dat dit wel doet is het Amerikaanse Parker.
Het nieuwe rijden
Apps voor parkeren en je auto terugvinden, zijn wel makkelijk, maar horen nog steeds bij het oude rijden. Sleutelwoorden van het nieuwe rijden zijn flexibel, voordelig en vooral: nooit meer alleen. Diensten waarbij mensen autoritten aanbieden en zoeken zijn een hit. Geen lege stoelen meer in auto's die allemaal dezelfde kant op gaan. Buitenlandse voorbeelden waarbij collega's, vrienden en volslagen vreemden die lege plekken opvullen zijn Lyft en Sidecar. Nederlands voorbeeld is de app Toogethr. Autobezitters bieden lege stoelen aan. Afnemers betalen een kleine vergoeding in het geval dat gezelligheid niet volstaat.
Eerlijk zullen we alles delen
Delen is het nieuwe hebben. Dat geldt ook voor auto’s en dus is er een app voor. Sterker nog, er zijn talloze diensten die het mogelijk maken om het zinloos stilstaan van particuliere auto’s te verminderen door te delen. Heb je je eigen auto niet nodig, maar kan je wel een extra zakcentje gebruiken? Via Snappcar vind je makkelijk mensen die wel kilometers willen maken én daarvoor willen betalen.
Heb je zelf geen auto, maar kan je er af en toe wel eentje gebruiken? Diensten als Zipcar bieden uitkomst. Nederlandse variant Greenwheels sprong in 1995 al in dit gat in de markt, door huurauto’s op vaste parkeerplekken aan te bieden. Online reserveren, je mobiel is je sleutel en weg ben je. Het enige nadeel is dat je de auto wel weer moet achterlaten waar je hem gevonden hebt. Initiatieven als car2go brengen daar dan weer verandering in. Naar eigen zeggen "eenvoudig, altijd en overal". Via de app zie je precies waar de auto's staan. Het enige waar je rekening mee moet houden is de accucapaciteit van de car2go smarts, waarmee je dan weer wel het milieu spaart.
Trein, metro en bus
En dan is er natuurlijk altijd nog het openbaar vervoer. 9292ov reist met je mee en kennen we al jaren. Tegenwoordig is OV Butler aan je digitale reisgezelschap toegevoegd, dat behalve het plannen van je reis ook in de gaten houdt of je niet vergeet uit te checken met je chipkaart. Voor zover het openbaar vervoer nog niet sociaal genoeg is, zijn het initiatieven als de Facebookpagina 'Treinkaartje delen' die daar verandering in brengen. Gefrustreerd als je zuurgekochte retourtje geen stempel krijgt of je dagkaart niet optimaal benut wordt? Laat het achter op een centrale plek en deel de locatie via Facebook zodat iemand anders er van kan profiteren. Zelf profiteren van de mogelijkheden van social media? Ga naar treinbuddy.nl en zoek iemand die reist met een kortingskaart: gezellig en goedkoop!
Fietsbook
In Nederland zijn we niets zonder fiets en dus bestaat ook voor ons stalen ros een kleurrijke reeks aan apps. Bijhouden hoe ver je fietst, hoe lang je fietst en hoeveel calorieën je daarbij verbrandt: het kan allemaal. Maar daarmee zijn we niet per se efficiënter. Daar brengt het Amerikaanse BitLock binnenkort verandering in. Met de aanschaf van dit slot is de tijd van zoeken naar je sleutel voorbij, want hij gaat alleen open met een app. Maak een profiel voor je fiets aan - openbaar of besloten - en laat een andere BitLock-gebruikers er op weg fietsen.
Van paard en wagen tot een facebookprofiel voor je fiets: de manier waarop we ons verplaatsen is altijd en onherroepelijk in beweging. Waar die beweging toe leidt blijft de vraag, maar wat apps en vervoer betreft, lijkt er een toekomst weggelegd voor een toepassing die al het bovenstaande combineert.
Eéntje die nog voor je de deur uit gaat adviseert welk vervoersmiddel je het snelst op plaats van bestemming brengt, weet waar je nog een lekker kopje koffie voor onderweg kan halen én bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt. Pogingen hiertoe bestaan al wel, zoals het internationale HOPSTOP en SMART in Enschede, maar die kunnen nog wel een paar updates gebruiken. Tot die tijd blijft gelden: leuker kunnen we het niet per se maken, wel makkelijker, socialer en goedkoper.