Naar aanleiding van de aflevering Gaten in de markt vroegen wij u om meer voorbeelden van burgerinitiatief in te sturen. Een selectie uit de inzendingen.

Vanuit Rotterdam kwam bericht van Alexander Keizer. Als medeinitiatiefnemer van Pooligans heeft hij de eerste betonnen skatepool van Rotterdam weten te realiseren.

Mijnbuurtje is een Nijmeegs platform dat zich richt op stadswijken. Het wordt gerund door lokale community managers. Het initiatief brengt niet alleen de mensen, maar ook hun kennis en ideeën bij elkaar. Betrokkenheid en verantwoordelijkheid zijn de sleutelwoorden.

Via www.wijkenwelzijn.nl kwamen we terecht op buurtleren.nl. Op deze marktplaats kunnen buurtbewoners een gratis cursus, opleiding of leeractiveit aanbieden of aanvragen in hun buurt. Denk hierbij aan Nederlandse les, een workshop vilten of een cursus Photoshop voor beginners.

In haar reactie op onze website attendeerde Suzanne ons op spullendelen.nl.
Via deze marktplaats kunnen mensen spullen te leen aanbieden of vragen. Spullen die we soms heel hard nodig hebben, maar niet zo vaak gebruiken, hoeven we op deze manier niet aan te schaffen.

Meer stadslabs

In de uitzending Gaten in de markt maakten we kennis met stadslab Leiden van waaruit het plan voor singelpark Leiden ontstaan is. Cocreatieculemborg en Gouda bruist zijn vergelijkbare initiatieven. Op wat grotere schaal brengen zij burgerscreativiteit en kennis bijeen om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van hun stad.

In Amsterdam, Utrecht en Den Haag is de Academie van de Stad actief. Dora Fabriek mailde ons over deze stichting die studenten betrekt bij maatschappelijke uitdagingen in de stad. Studenten krijgen de kans om hun expertise in te zetten bij vraagstukken die leven in de stad. Zelf doen zij tegelijkertijd ervaring op in de praktijk.

In Zutphen zetten ze in op groen. Lex Hemelaar en Lucie van Zeijts attendeerden ons op het initiatief atelier3d. Duurzaam, Denken en Doen: daar staat het atelier voor. Vierkwartiermakers onderzoeken de mogelijkheden om van Zutphen een duurzamere stad maken.

Korte uitlegfilm van en over Academie van de stad.

Zorg

Door Ana Wessel werden wij getipt over haar 'club' de Opvoedpoli. Oprichtster Linda Bijl vond dat de jeugdzorg beter, sneller en goedkoper georganiseerd kon worden. Inmiddels bestaat de Opvoedpoli al 5 jaar en heeft het al 22 vestigingen in heel Nederland. "Onze persoonlijke en kleinschalige aanpak houden we vast. Als we te groot worden komt er gewoon weer een Opvoedpoli bij", zegt de organisatie zelf.

Zorgvoorelkaar is een online sociaal netwerk dat als doel heeft alle hulpvragen en hulpaanbod binnen een regio bijeen te brengen. Anne van Roosmalen mailt dat Zorgvoorelkaar probeert het gigantische tekort aan vrijwilligers in de thuishulp op twee manieren probeert op te vangen. Door burgers de kans te geven om laagdrempelig hulp te vragen en door de bewustwording van dit probleem te vergroten.

Optimaal gebruik van de auto

Martin Voorzanger mailde ons over Toogethr: de online en mobiele ritdeel service. Het sociale netwerk wordt ingeschakeld voor het maken van carpool afspraken. Deze app bespaart reiskosten en streeft naar een duurzamer en intelligenter gebruik van onze bestaande transportmiddelen.

Een ander initiatief dat zich bezig houdt met vervoer is WeGo. Dit online platform maakt het mogelijk om op een veilige manier je eigen auto te verhuren aan anderen. Als auto-eigenaar kun je wat extra geld verdienen en als huurder bespaar je flink op de huurkosten.

Zowel Toogethr als WeGo gaan uit van het principe dat onze auto's meer capaciteit hebben dan dat wij gebruiken. Efficiënter gebruik van onze auto's zorgt ervoor dat we besparen op brandstofkosten, het milieu minder belasten en ons wegennet ontlasten.

Pioniers platform

Werken al deze voorbeelden inspirerend? Blijf ons vooral mailen op pioniers@vpro.nl met uw eigen succesverhalen. Houd ook ons pioniers platfom in de gaten: de meest bijzondere initiatieven krijgen hier een plek.