Mitt Romney’s running mate Paul Ryan herleest Atlas Shrugged van Ayn Rand keer op keer. En hij is niet de enige, Rand is mateloos populair in Amerika: van voormalig Fed-voorman Alan Greenspan en de Tea Party tot Wikipedia-oprichter Jimmy Wales en actrice Eva Mendes.
De in Rusland geboren, joods-Amerikaanse schrijfster Ayn Rand vocht boven alles voor haar vrijheid en het individuele recht op geluk. 'Ik leef voor niemand, en ik vraag niemand om voor mij te leven,' zo luidde haar lijfspreuk.
Ayn Rand hoopte in de jaren '50 de right-wing Steinbeck te worden, zo schrijft The New Yorker in 2009, over de cult rond Ayn Rand en haar objectivisme. De linkse schrijver John Steinbeck, auteur van Traveling with Chaley, zette kritische kanttekeningen bij het optimisme van Amerika na de Tweede Wereldoorlog.
De radicale kritiek op de welvaartstaat van Ayn Rand in de jaren 60 raakte 'een 19e eeuwse snaar in Amerika,' vertelt Geert Mak in de uitzending In Amerika met Geert Mak. Ayn Rand herinnerde de Amerikanen volgens Mak met haar idealen aan een Amerikaans verleden van totaal vrij kapitalisme, waarin er niets stond tussen het individu en God.