Voor het eerst in 15 jaar was er weer een Israëlische premier op bezoek in Nederland. Het bezoek van Benjamin Netanyahu was officieel bedoeld om de vriendschappelijke banden aan te halen, maar op de achtergrond spelen ook andere factoren een belangrijke rol.

Europese kritiek

Zo stond de EU op het punt een kritisch rapport te bespreken over de bouw van nieuwe Israëlische nederzettingen. Steeds meer landen hebben hun twijfels bij Israël's toewijding aan de twee-statenoplossing. Het zou Palestijnse gebieden afsluiten van de buitenwereld en daarmee tegelijkertijd haar eigen onderhandelingspositie versterken. Ook Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië horen hierbij.

Isolement

Nederland is één van de weinige landen ter wereld die Israël nog steeds steunt.
In 2010 verloor Israël de steun van traditioneel bondgenoot Turkije, nadat er ophef ontstond over de Israële aanval op een Turks convooi op weg naar Gaza.
Daarnaast dient Israël rekening te houden met de machtsverschuivingen in de regio als gevolg van de Arabische Lente. De toenemende macht van de overwegend anti-Israëlische volkeren in de landen Syrië, Egypte en Libië dreigt de situatie - die overwegend rustig was onder de dictatoriale heerschappij - te destabiliseren.
Tenslotte is er nog het VN-lidmaatschapsvoorstel van de Palestijnen dat ondanks een veto van de VS de steun van circa 130 landen had.
Met al deze ontwikkelingen begint Israël steeds meer in een isolement te raken. Daarom is het voor Netanyahu belangrijk om te laten zien dat hij ook nog trouwe vrienden heeft.

Israël en Nederland

In november 2011 zond Tegenlicht ‘In de ban van Israël’ uit, waarin het met Thomas von der Dunk onderzocht, hoe het denken over Israël in Nederland wordt gemanipuleerd door een machtig samenspel van politiek, geloof en propaganda.

Met het bezoek van Netanyahu worden de verhoudingen met Israël vanuit verschillende perspectieven in de media belicht. Bekijk hier de opiniestukken van Hans van den Broek en Frits Bolkestein.

Vruchten?

Het lijkt erop dat Netanyahu's bezoek aan Nederland zijn vruchten heeft afgeworpen. Op 26 januari, precies een week na het bezoek, melde het NRC Handelsblad dat minister Rosenthal in Brussel een kritische EU-verklaring over Israël heeft geblokkeerd. Het zou gaan over de komst van de Joodse kolonisten en de bouw van de nederzettingen in Area C, waardoor de tweestatenoplossing verder dan ooit lijkt. De handeling van Rosenthal was voor Groenlinks een reden om een spoeddebat aan te vragen.