Wally woont met zijn gezin in een eenvoudig huisje aan de rand van Caïro. Bij de piramiden verkoopt hij nu souvenirs aan het handjevol toeristen dat er rondloopt. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger verdienden hij en zijn broer meer door paarden-en kamelenritjes te verkopen. De revolutie gooide roet in het eten. Na meegelokt te zijn naar het Tahrirplein was hij een ernstig litteken rijker en een kostbaar paard armer.
In 'Back to the Square' volgt de Noorse filmregisseur Petr Lom vijf Egyptenaren, een jaar na de revolutie. Elk van de portretten vertelt hoe gewone mensenlevens beïnvloed zijn door de revolutie. Hieronder alvast een korte inleiding over de hoofdpersonen.
Wally Hosni, 15 jaar
Mohamed Sayyd, 47 jaar
Mohamed werkt als een van de vele taxichauffeurs in Caïro. Hij is door politieagenten ten onrechte opgepakt en werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Na zijn vrijlating werd hij opnieuw zonder reden opgepakt. Hij zou kon vrijkomen op voorwaarde dat hij flessen met een zuurmiddel zou gooien op demonstranten op het Tahrirplein. Hij weigerde, en werd zelf gefolterd. De littekens op zijn lichaam vertellen het verhaal…
Lamiz Ragab, 21 jaar
Lamiz werd aangehouden en gedwongen om valse getuigenissen af te leggen tegenover haar man. De politie gebruikte hiervoor fysieke mishandeling, dreigementen en seksuele intimidatie. De agenten probeerden haar man te dwingen een informant worden. Toen hij weigerde hing er een gevangenisstraf boven zijn hoofd. Mensenrechtenadvocaten komen dergelijke gevallen dagelijks tegen.
Salwa Hosseiny, 20 jaar
Tijdens de demonstraties werd Salwa met een twintigtal andere vrouwelijke demonstranten door het regime beschuldigd van prostitutie. Ze werd gearresteerd, gefolterd en onderworpen aan een openbaar maagdelijkheidsonderzoek. Ze is vastberaden en vertelt, ondanks de maatschappelijke druk, haar verhaal aan iedereen die het horen wil.
Mark Nabil, 19 jaar
Mark is het jongere broertje van Maikel Nabil, een rechtenstudent en blogger die in 2011 werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens ´het beledigen van het militaire bewind en het verspreiden van valse informatie.´ Mark demonstreert voor de vrijlating van zijn broer en zet zijn broers strijd voort.