Tegenlicht

De wereld na WikiLeaks

Tegenlicht duikt in de oorsprong en de idealen van de WikiLeaks-beweging en stelt de filosofische en politieke vragen achter het nieuwe fenomeen.

De hype rond WikiLeaks en Julian Assange beheerst al weken de nieuwe én de oude media. Maar nog steeds zoekt iedereen naar omschrijvingen, betekenissen en duidingen voor wat WikiLeaks (en binnenkort ook OpenLeaks) nou precies inhoudt. En wat het heeft veranderd.

Zowel wat betreft transparantie en digitalisering van onze informatiecultuur als meer inhoudelijk in democratie en machtsverhoudingen. Tegenlicht duikt in de oorsprong en de idealen van de –Leaks beweging en stelt de filosofische en politieke vragen achter het nieuwe fenomeen.

bijlagen

Wat zijn de voor- en de nadelen van de nieuwe openheid die WikiLeaks voorstaat? Heeft de staat ook recht op privacy? Wat zou het betekenen als vertrouwelijkheid wordt afgeschaft, zoals de nieuwe hacktivisten voorstaan? En hoe is WikiLeaks te plaatsen in de snelle ontwikkelingen van de digitale technologie?

Met die meer filosofische vragen gaat NRC Next hoofdredacteur Rob Wijnberg op bezoek bij een drietal denkers. In Somerset ontmoet hij cultuurcriticus Theodore Dalrymple, de Britse schrijver van ‘Beschaving, of wat ervan over is’. Die meent dat WikiLeaks wantrouwen, angst en paranoia zal zaaien, en dat er een ‘dictatuur van geveinsde deugdzaamheid’ zal ontstaan.

biografieën

  • In zonnig Nice schetst mediasocioloog Derrick de Kerckhove (schrijver van ‘De Opkomst van de Webmaatschappij’) de omtrekken van wat hij een nieuwe revolutie noemt: alles draait immers om het bezit van de digitale productiemiddelen? En tech goeroe Kevin Kelly plaatst WikiLeaks in het meest wijde perspectief dat denkbaar is. In zijn nieuwe boek ‘What Technology Wants’ beschouwt hij de onvermijdelijke progressie van de technologie als het begin van rechtvaardiger machtsverhoudingen. Mondiaal, wel te verstaan.

    meer zoals 'de wereld na wikileaks'