Alias Dr. Gunni. Dr. Gunni (Kópavogur, 1965) is een duizendpoot. Hij is muzikant, maar is ook werkzaam als columnist voor de IJslandse pers, daarnaast is hij radio- en televisiepresentator. Dr. Gunni wordt gezien als de luis in de pels van de IJslandse samenleving. In De IJsland-ervaring vertelt hij op satirische wijze over de hebzucht en zelfoverschatting van zijn medevolk. Recentelijk schreef Dr. Gunni een toeristische gids voor IJsland, daarin publiceerde hij een Top 10 van iconen van de financiële crisis onder het hoofdstuk “Half-finished buildings and other icons of the kreppa (crisis)”.
een overzicht van de hoofdpersonen in de aflevering 'de ijsland-ervaring'
Gunnar Lárus Hjálmarsson
Eva Joly
Eva Joly (Grünerløkka, 1943) is zeer ervaren met het aanpakken van corruptie. In 1990 werd ze aangesteld als onderzoeksrechter van het Parijse Gerechtshof. Ze ging de strijd aan met de Franse bank Crédit Lyonnais en het Franse oliebedrijf Elf Aquitaine, de huidige Total. In 2002 werd ze door het Amerikaanse blad Reader’s Digest uitgeroepen tot “Europeaan van het jaar”. Op 10 maart 2009 werd ze, in het kader van een justitieel onderzoek naar de rol van fraude in de IJslandse crisis, door de IJslandse regering aangesteld als bijzonder adviseur voor de IJslandse minister van Justitie. Sinds 7 juni 2009 is Joly gekozen als lid van het Europese Parlement, namens de Franse partij “Europe Ecologie”. Daarbij is ze voorzitter van het Europees Comité voor Ontwikkelingszaken.
Jon Danielsson
De IJslandse econoom Jon Danielsson is gespecialiseerd in onder andere financiële risico’s en regulering van de financiële markten. Hij heeft artikelen voor The Daily Telegraph, BBC News en de Financial Times geschreven. Momenteel geeft Danielsson les aan de London School of Economics.
Dr. Páll Skúlason
Skúlason (Akureyri, 1945) is sinds 1971 hoogleraar Filosofie en is voormalig rector van de IJslandse universiteit. Hij is voornamelijk werkzaam in het veld van theoretische en toegepaste ethiek, metafysica en politieke filosofie. Momenteel richt hij zich vooral op milieuethiek en het schrijven van een boek over houdingen ten opzichte van natuur en milieu.
Geir Hilmar Haarde
Geir Hilmar Haarde (Reykjavik, 1951) is de voormalige premier van IJsland en vroegere voorzitter van de centrumrechtse Onafhankelijkheidspartij. Na 2,5 jaar regeren diende hij op 26 januari 2009 het ontslag van zijn kabinet in. Dit vanwege de economische crisis en vele burgerprotesten. Voordat Haarde in 1987 lid werd van het IJslandse Parlement was hij werkzaam als econoom bij de IJslandse Centrale Bank. Daarna werd hij politiek adviseur van de minister van Financiën. Vervolgens nam hij zelf die ministerpositie in om vlak daarna tot minister van Buitenlandse Zaken benoemd te worden. Uiteindelijk is Haarde in 2006 premier van IJsland geworden.
Björgólfur Guðmundsson
Guðmundsson (Reykjavik, 1941) was de voorzitter en ook de grootste aandeelhouder van Landsbanki, de nationale bank van IJsland waar onder andere de beruchte IceSave onder viel. Daarnaast was hij eigenaar van de Engelse voetbalclub West Ham United. Zijn zoon Björgólfur Thor Björgólfsson (Reykjavik, 1967) staat volgens het tijdschrift Forbes op nummer 701 van de wereldmiljardairlijst. Hetzelfde tijdschrift heeft zijn vader eind 2008 failliet verklaard: hij zou al zijn middelen – ter waarde van 1.1 miljard dollar (zo'n 739,8 duizend euro) verloren hebben bij de crisis en overname van Landsbanki. Toch vermoedt men dat hij een groot deel van zijn kapitaal heeft weten door te sluizen naar een belastingparadijs. Deze zaak wordt onder andere onderzocht door juriste Eva Joly.
Voor vader Björgólfur is dit niet de eerste keer dat hij bedrijfsproblemen ondervindt: als hoofdbestuurder van een scheepvaartbedrijf is hij aangeklaagd wegens fraude en verduistering met betrekking tot de ineenstorting van de onderneming in 1985. Uiteindelijk is hij schuldig bevonden aan vijf kleine delicten en veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijk.
Antonio Negri
Toni Negri (Padua, 1933) is filosoof, politicoloog en links activist. Hij is gespecialiseerd in het werk van Spinoza en verkreeg bekendheid door de bestseller Empire (2000) die hij samen met Michael Hardt heeft geschreven. Negri is befaamd om zijn harde kritiek op het kapitalistische systeem en wordt door velen beschouwd als een van de leidende denkers van de andersglobalisten. Hij pleit voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid door te vertrouwen op de eigen waarneming.
In 1997 zat Negri een gevangenisstraf uit vanwege veronderstelde betrokkenheid bij de moord op de toenmalige premier Aldo Moro. Deze aanslag werd opgeëist door de Rode Brigades, een Italiaanse extreemlinkse terroristische organisatie die, op studenteninitiatief, in 1970 is opgericht. Zijn betrokkenheid kon niet worden bewezen en Amnesty had grote bezwaren tegen de rechtsgang, volgens collega-filosoof Foucault zat Negri vast 'omdat hij een intellectueel was'. Na zijn verkiezing als Kamerlid in 1983 vluchtte Negri naar Frankrijk, waar hij met onder andere Michel Foucault samenwerkte, en zette zijn academische carrière voort in ballingschap. Toen hij in 1997 terug naar Rome keerde werd Negri alsnog ingerekend om in 2003 vervroegd vrijgelaten te worden. Zijn betrokkenheid bij de moord is nooit bewezen. In De IJsland ervaring wordt Negri door Vidar Torsteinsson uitgenodigd om gastcollege te geven.