Bashkim (35), werkt fulltime als schoonmaker. Deels in het gebouw van de VPRO, maar ook op andere plekken, zoals scholen. Hij werkt al 8 jaar op het Mediapark in Hilversum, en sinds 6 jaar bij Grodijk (inmiddels omgedoopt in ICS Cleaning), het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het schoonmaken van het VPRO-gebouw. De afgelopen drie jaar is het werk een heel stuk zwaarder geworden. Waar het VPRO-gebouw voorheen door 13 mensen werd schoongemaakt, in de ochtend, als het personeel er nog niet is, moet nu hetzelfde werk gedaan worden door 7 mensen. En waar voorheen het werk in vijf dagen gedaan werd, maken deze 7 mensen het gebouw nu in 3 dagen schoon. Een flinke verhoging van de werkdruk, dus.
Anjes van der Linden, verantwoordelijk voor Facilitaire Zaken bij de VPRO, weet niet hoe het staat met de werkdruk van de schoonmakers:" Wij sluiten een contract af met het schoonmaakbedrijf. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de arbeidsvoorwaarden, maar alleen voor de arbeidsomstandigheden. Dat betekent dat wij wel letten op bijvoorbeeld goede gereedschappen. Zo was er hier laatst een schoonmaker met chloor bezig, die geen handschoenen aanhad. Daar zeggen we dan wat van. Maar we letten niet op het loon wat wordt betaald, of op de regelingen rond ziekte. Dat is de verantwoordelijkheid van het schoonmaakbedrijf. Ik weet niet eens wat de arbeidsvoorwaarden zijn van de schoonmakers hier in het bedrijf."
Bashkim merkt dat er veel veranderd is de afgelopen jaren: "Het wordt steeds moeilijker om je ziek te melden, vooral met rugklachten, of als je last hebt van je schouders. En juist die klachten heb je nu vaker, omdat je hetzelfde werk als vroeger in veel kortere tijd moet doen. Er is geen tijd meer om koffie te drinken, je moet meteen aan de slag, en achter elkaar doorwerken, anders komt het werk niet af."
Volgens Van der Linden is er de afgelopen jaren flink bezuinigd op het schoonmaken van het VPRO-gebouw. "Als gevolg van de bezuinigingen bij de Publieke Omroep, is er ook goed gekeken naar de facilitaire zaken. En toen is er flink gekort op het schoonmaakwerk. In het afsluiten van een nieuw contract is de prijs flink omlaag gegaan, en is er ook besloten nog maar drie dagen per week schoon te maken, in plaats van vijf."
Lid van de vakbond is Bashkim niet. "Er is nooit aan me gevraagd om lid te worden van een vakbond. Ik heb nooit informatie ontvangen of zoiets." Wel kan Bashkim zich voorstellen dat een lidmaatschap voordelen heeft: "Als je wordt aangenomen, kijkt je baas op een tabel, en zegt hoeveel je gaat verdienen. Maar of dat klopt, kan ik niet nagaan." Ook op het gebied van de werkdruk kan Bashkim niet inschatten wat wettelijk mag en wat niet. "Maar de grens is bereikt. Met nog minder mensen het gebouw schoonmaken, kan echt niet."